Cropped landscape
Krónika
Tanúvédelmet ajánlottak Pintónak
2019-02-2206:43
A Budapesten kiadatási őrizetben lévő Rui Pinto azt állítja, kiadatása Portugáliának veszélyezteti az Európai Unióban a kontinens fociklubjait érintő, már megkezdett vizsgálatokat. Érdekes módon ugyanezt állapították meg a Football Leaks üzemeltetőjéről tíz euró­pai uniós ország e héten Hágában egyeztető ügyészei is. Az ügyben pénzmosásról éppúgy szó esik, mint például bűnszervezetben elkövetett adócsalásról. 
Elzárkózik a nyilvánosságtól Rui Pedro Goncalves Pinto, a Football Leaks nevű kiszivárogtató portál harmincéves üzemeltetője. A férfit portugál nemzetközi körözés alapján január közepén a magyar rendőrséggel együttműködve a portugál rendőrök fogták el Budapesten. De nem a Football ­Leaksen nyilvánosságra hozott dokumentumok és ezek alapján a futballvilágban az utóbbi időben kirobbant több nagy botrány (ezek közül a legnagyobb Cristiano Ronaldo nemi erőszak ügye volt) miatt. A körözést egy lisszaboni ügy miatt adták ki, amelynek részeként ellopták a Benfica futballklub alkalmazottainak és vezetőinek levelezését.
 
A néhány évvel ezelőtt Erasmus-hallgatóként Magyarországra költözött Pinto, lábán nyomkövetővel, azóta sem mozdul ki a házi őrizetből, a Magyar Nemzet munkatársait még csak a VII. kerületi tömbházba sem engedte be. Magyar védője, Deák Dávid szerint védence nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatásához, így le kell folytatni a teljes eljárást. Kiadatási tárgyalása még nincs kitűzve.
 
A jogász hangsúlyozta lapnak, a magyar bíróság nem vizsgálja, hogy a kiadatási kérelemben szereplő vádak megfelelnek-e a valóságnak, csak azt, hogy Portugáliában tisztességes eljárásban részesülhet-e vagy sem. Az ügyvéd a Der Spiegelnek korábban azt mondta a portugál vádakról: „Megvédjük magunkat ezen állítások ellen bármilyen módon.” Pinto maga tiltakozik kiadatása ellen.

Ugyancsak a német magazinnak korábban kifejtette, hogy nem tartja magát hekkernek, hanem olyan polgárnak, aki kizárólag a labdarúgás világát érintő közérdekű információkat hoz nyilvánosságra. Úgy gondolja, kiadatása Portugáliának veszélyezteti az Európai Unióban a kontinens fociklubjait érintő, már megkezdett vizsgálatokat. Ugyancsak tiltakozik az ellen, hogy a magyar hatóságok átadják azt a 10 terrabyte-nyi, bűncselekményekre vonatkozó adathordozót a portugáloknak, amit elfogásakor foglaltak le tőle a házkutatás során.
 
E hét kedden tíz európai uniós ország ügyészei Hágában egyeztettek a Football Leaks üzemeltetőjéről. Ott is elhangzott: Pinto Portugáliának történő kiadása veszélyezteti az EU-ban már megindult vizsgálatok sikeres befejezését. A Der Spiegel beszámolója szerint Jean-Yves Lourgouilloux francia ügyész, a pénzügyi csalások szakértője kifejtette: már 2016 óta előzetes vizsgálatokat folytatnak az európai labdarúgással kapcsolatos lehetséges bűncselekmények ügyében. Lourgouilloux és munkatársai kapcsolatba léptek a John néven publikáló hekkerrel, mára tudható, hogy ő maga Pinto, és arról tárgyaltak, hogy tudják a legtöbb bizonyítékot, információt átvenni tőle anélkül, hogy sérülnének a jogai.
 
A franciák emellett egy sor megkeresést fogalmaztak meg más európai hatóságoknak, hogy felgyorsítsák az előzetes vizsgálatokat. Pinto francia ügyvédje kíséretében tavaly novemberben Párizsba utazott. A francia ügyészekkel a tanúvédelmi programba való felvételéről esett szó, és megállapították: Pinto helyzete veszélyes, fenyegetéseknek van kitéve információi miatt. A franciák 12 millió dokumentumot kaptak tőle mintaként, egy hét napig működő keresőkulccsal tudták tanulmányozni az adathordozót, és nagyon sok, érdekes megállapítást tehettek máris a pénzmosás és bűnszervezetben elkövetett adócsalás területén.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ