Cropped landscape
Krónika
Razzia: Süveges Péter 14 éve van letartóztatásban jogerős ítélet nélkül
2019-03-1920:58
14 éve tart a tescós rablás néven elhíresült ügy. Süveges Péter, az egyik vádlott rekordot döntött, már több mint 4500 napja van letartóztatásban jogerős ítélet nélkül. 14 év után elsőfokú ítélet születhet áprilisban. Süveges szerint semmilyen bizonyíték nincs vele szemben és már 14 éve ártatlanul van letartóztatásban. Az ECHO TV Razzia című műsora a többi között ezt a témát járta körül.
Az ügyészség szerint Süveges Péter és társai, Budaörsön egy pénzszállító kirablását követően, menekülés közben tüzet nyitottak a kiérkező rendőrökre és egy kézigránátot is dobtak az egyenruhások felé. Emellett 2004. novemberében megölt társaival egy valutaváltó házaspárt, és a számláján szerepel egy érdi lövöldözés is. Süveges gyakorlatilag már majdnem mindenkit beperelt, aki az ügyben szerepelt. Bizonyítani még nem tudták az ellene felhozott vádakat. 2014-ben egyszer már elítélték 30 évre, majd az Ítélőtábla új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot. Azóta is rácsok mögött várja a végleges ítéletet.

2005. január 18-án tűnt fel az első vádalkuzó az ügyben, aki az érdi lövöldözést akarta a nyakába varrni. Ebben az ügyben felmentették.
Azért az én nevemet dobta be, mert már voltam elítélve páncélautó elleni fegyveres támadásért, és így hiteles volt számukra a történet. Gyakorlatilag odaadta a gombot, amire varrtak egy kabátot
- fogalmazott.

Elmondása szerint nem ez volt az egyetlen vádalku, mellyel rá akarták húzni a vizes lepedőt. Kiemelte, ügyében folyamatosan tűntek el a beadványok és a kihallgatási jegyzőkönyvek is, melyek közül az egyik ki is zárja, hogy beült volna abba az autóba, amit a szökés után találtak meg a rendőrök. A tescós rablásnál, szakértői vélemények szerint nem találták meg Süveges Péter DNS-mintáit. Állítása szerint 16 aktával van több a birtokában, mint a tárgyaló bírónak.

Süveges biztos abban, hogy a pár héttel ezelőtti szökött rab utáni hajtóvadászathoz hasonlóan a 14 évvel ezelőtti tescós rablásnál sem volt tűzpárbaj.
Az elkövetői oldalról 3-4 lövés történt, melyek a páncélautó üvegét célozták.
Hangsúlyozom, nem voltam ott. Az én szempontomból azért érdekes, hogy volt-e tűzpárbaj, mert a Központi Nyomozó Főügyészség azzal manipulálja az eljárást, hogy erre a súlyos minősítő körülményre hivatkozik a fogva tartásom érdekében
- emelte ki. Hozzátette: volt egy pénzszállító őr, aki elbújt az BMW takarása mögött lévő Suzuki mögé, és a rendőrök szétlőtték a Suzukit.
Magyarázatot kellett adni, hogy mi volt az oka más emberek veszélyeztetésének. Erre mondták, hogy tűzpárbaj volt.
A perbeszédek után várhatóan áprilisban pont kerülhet a lassan 15 éve húzódó ügy végére.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Razzia
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ