Cover
Krónika
100 éve kiáltották ki a Tanácsköztársaságot
2019-03-2120:46
1919. március 21-én az volt Károlyi elképzelése, hogy köztársasági elnökként lesz neki valamilyenfajta kontrollszerepe, de a számításába hiba csúszott, mivel a szociáldemokraták egy része megegyezett a kommunistákkal a hatalom közös átvételéről - idézte fel a száz évvel ezelőtt történteket Bödök Gergely a Clio Intézet történésze a Napi aktuálisban.
Károlyi nem segítette eldönteni azt a kérdést, hogy puccsszerűen vagy legális módon vették-e át a kommunisták a hatalmat, mivel végig ellentmondásosan nyilatkozott erről. A történészek két táborra oszlanak ebben a kérdésben: az egyik szerint aláírta a lemondó nyilatkozatát, a másik szerint pedig nem. Annyi biztos, hogy nem ez volt a szándéka, és a dokumentum sosem került elő.
A rendszer legitimitása kezdettől fogva nagyon korlátozott volt
- emlékeztetett a történész. Nem igaz, hogy nem volt társadalmi bázisa, mivel a értelmiségek egy része támogatta őket, illetve a bányavárosokban élő munkások is. A szegényparasztságnak évszázados vágya volt az, hogy földhöz jusson, de az államosított földeket megtartották közösségi tulajdonban. Ezért ők nagyon hamar csalódtak a rendszerben - mondta Bödök Gergely.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ