Cropped landscape
Krónika
Szerencsés Károly: Feszült és szomorú volt '56 karácsonya
2018-12-2619:58
A 20. századi magyar történelemnek vannak sötét korszakai. Ezek pedig a karácsonyokra is rátelepednek, főleg a kommunizmus üldözte Krisztus születésének ünnepét: fenyőünneppé keresztelték át, sőt száműzték a naptárból is. A Napi aktuális vendége Szerencsés Károly az ELTE történettudományi intézetének docense volt.
1956 végén százezrek menekültek el, december elején nyilvánvaló vált, hogy Kádárék ellenforradalomként tekintenek az októberi eseményekre. Tömegével tartóztatnak le embereket és állítják őket rögtönítélő bíróságok elé. Nehéz karácsony volt ez, de ez egy olyan ünnep, amit nem tud egy diktatúra megsemmisíteni, mert a hiten alapul - jelentette ki a történész.
Kádárék nem tiltották a karácsonyt, sőt a kijárási tilalmat felfüggesztették, hogy el lehessen menni éjféli misére. Importáltak karácsonyfát, hogy legyen a városban, tehát igyekeztek a közhangulatot megnyugtatni, de közben az emberek mégis érezték, hogy sorsforduló van, és a szabadság, amiben reménykedtek, abból nem lesz semmi - emlékeztetett.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ