Cropped landscape
Sport
Bánki Erik: Magyarország kiemelkedő gazdasági teljesítménye biztosítja az olimpiai életjáradék emelését
2018-11-2608:43
Szeretnék igazságosabbá tenni az olimpiai életjáradék rendszerét, ezért a nemrég benyújtott törvényjavaslat értelmében - a korábbiakkal ellentétben – minden érem után egyformán járna juttatás – mondta Bánki Erik az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. A kormánypárti politikus közölte: amennyiben a Ház elfogadja a múlt héten benyújtott törvénymódosítást, januártól jelentős mértékben emelkedik az olimpiai érmes sportolók életjáradéka. Nem csak a 35 év felettiek számíthatnak nagyobb összegre, hanem edzőik is. 
Minden sportoló megfeszített munkával küzd és harcol azért, hogy minél jobb helyezést érjen el és ezzel dicsőséget szerezzen Magyarország számára - indokolta a most benyújtott javaslatot a politikust. 

A módosítás az eddigi szabályozással ellentétben nem százalékos rendszerben értékeli a sportolókat, hanem elfogadásával minden megszerzett érem után – legyen az arany, ezüst vagy bronz – jár pénz. Vagyis, három arany után háromszor akkora összeg járna, mint egy után – magyarázta a törvényjavaslat egyik benyújtója. A fideszes politikus hozzátetette: ennek eredményeképpen jelentősen emelkedik az olimpiai érmes sportolók életjáradéka. 

Rácz Zsuzsi kérdésére válaszolva jelezte: a változás az edzőket is érinti. Ők is ugyanazt az életjáradékot fogják kapni megkapni halmozott arányban. 

Az aranyéremért járó juttatás 324 ezer forint, ezüstért 197 ezer, míg a bronzérem után 124 ezer forint jár – számszerűsítette a medalion után járó összeget az országgyűlési képviselő. 

Nagyon büszkék lehetünk az elmúlt 100 év sporteredményeire. Magyarország a világ 10 legsikeresebb országa között található az olimpiai eredményesség tekintetében, a megszerzett 168 arany, 148 ezüst és 170 bronzérem megszerzésével - hangsúlyozta. Lakosságszám arány alapján pedig elmondható, hogy hazánk a világ második legeredményesebb nemzete - mutatott rá Bánki Erik. 
 
A juttatást 35 éves kortól kapják a sportolók - közölte. 

A harmadik negyedév 5 százalékos gazdasági növekedése teszi lehetővé az olimpiai életjáradék emelését - mutatott rá. 
Biztosak vagyunk abban, hogy jövőre Magyarország kiemelkedő gazdasági teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy ezt az emelt összeget ki tudjuk fizetni a sportolóinknak és az edzőiknek egyaránt
- fogalmazott. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ