Cropped landscape
Krónika
Simon Gábor tovább tagad
2018-09-2911:59
Az igazságügyi könyvszakértőt hallgatta meg csütörtökön a Fővárosi Törvényszék Simon Gábor egykori szocialista politikus büntetőperében, akinek az volt a dolga, hogy megállapítsa, 2008 és 2012 között mennyi jövedelemre tett szert a vádlott, s ez milyen forrásokból származott, fedezte-e a kiadásait.
Mint ismert, az MSZP volt elnökhelyettesével szemben költségvetési csalás és hamis bissau-guineai útlevél felhasználása miatt emeltek vádat annak kapcsán, hogy Simon több száz millió forint értékben parkoltatott eurót és dollárt svájci és osztrák bankszámlákon, amit a vagyonbevallásaiban eltitkolt, azok után nem fizette meg az adót.

Hogy a pénzek honnan, milyen forrásból származtak, az a csütörtöki tárgyaláson sem derült ki. A vádlott – aki mindvégig tagadta és továbbra is tagadja bűnösségét – korábban azzal védekezett, hogy ezek a pénzek a megtakarításaiból származtak - írja a Magyar Hírlap. A szakértői vélemény ezt nem támasztotta alá. Eszerint Simon esetében a 2008 és 2012 közötti időszakot vizsgálva 241 millió a forráshiányos rész, egy másik számítás szerint 267 millió forint. Az eltérés abból fakad, hogy Simon azt állította, édesapja három részletben huszonhatmillió forintos kölcsönt nyújtott neki, ezt az egyik változatnál figyelembe vette, a másiknál mellőzte a szakértő.

A svájci számlán 2004-ben 1 millió 505 ezer dollár volt, erről a számláról vezetett át Simon egy osztrák számlára 343 ezer dollárt. Arról viszont, hogy a pénz mikor és hogy került a svájci számlára, milyen tranzakciók történtek, nem tudni többet. A nyomozó hatóságoknak sem sikerült kideríteniük, a vádlott ugyanis nem járult hozzá ahhoz, hogy a svájci pénzintézetnél a banktitkot feloldják. Kiderült, Simon első felesége még 2008 januárjában számlát nyitott a férjének egy osztrák bankban, amelyre 365 ezer eurót és 162 ezer amerikai dollárt fizetett be. Védője csütörtökön kezdeményezte a szakértői vélemény kiegészítését, és szembesítését azzal a magánszakértői véleménnyel, amely az ő felkérésükre készült. Az ügyvéd szerint ugyanis nincs szó forráshiányról, az exfeleség által elhelyezett pénzek törvényes megtakarítások.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ