Cropped landscape
Krónika
A rendőrség szerint Roháč hazudik, nem ő végzett Prisztással
2018-09-0312:56
A PestiSrácok.hu információi szerint lényegében lezárult a Prisztás-gyilkosság ügyében elrendelt perújítási nyomozás, amelynek keretében a rendőrség arra a megállapításra jutott, hogy nincs ok a perújításra, mivel Roháč vallomása „több irányból is cáfolva lett”. 
Ismert, H. István és védője, Patócs Ilona indítványára a Kúria a nyáron arra hivatkozva rendelte el a perújítási nyomozást, hogy az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetéséért jogerős szabadságvesztését töltő Roháč azt állította, ismeri az ügy hátterét és meg tudja nevezni a valódi elkövetőt. A szlovák bérgyilkost néhány hete hallgatták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, akiknek Roháč nyolc órás vallomásában kifejtette, nem az ügyben jogerősen elítélt H. István, hanem ő lőtte le egy bicikliről Prisztás Józsefet. Fülöp Tamás, Roháč ügyvédje a portálnak korábban elmondta, hogy védence a legapróbb részletességgel vallott az elkövetés módjáról. A kihallgatáson elhangzott az is, hogy a bérgyilkosság közvetítője Jozef Hamala (az Aranykéz utcai robbantás megszervezésében is részt vállaló férfit a szlovák ügyészség vádja szerint éppen Roháč ölte meg) csupán annyit árult el neki, hogy egy dunaszerdahelyi csoporttól jött a közvetlen megbízás, akik az orosz-ukrán maffia megrendelésére akartak végezni Prisztással. A védő megjegyezte, Roháč a kihallgatásán arról is beszélt, hogy a bérgyilkosságot emlékei szerint 10 és 15 ezer közötti német márkáért vállalta el, amit az emberölés után két nappal meg is kapott Hamalától. 

A rendőrök nem hisznek Roháčnak 

A rendőrség ugyanakkor információink szerint arra a megállapításra jutott a – lényegében már befejezett – perújítási nyomozás során, hogy nincs ok a perújításra, mivel a szlovák férfi vallomása „több irányból is cáfolva lett”.  Azt korábban a Magyar Idők írta meg, hogy forrásaik szerint Roháč semmi olyat nem mondott a vallomásában, amiről korábban ne írtak volna a magyar lapok, ugyanakkor egy sor olyan részletet megkerült, amit csak a tettes és segítője tudhat. A lap emlékeztetett: a gyilkos kerékpárral érkezett, majd közelről fejbe lőtte a dzsipjébe beszálló Prisztást, ezután elhajtott. Csakhogy a sajtó nem írt a kerékpár típusáról, hogy az sport- vagy túrakerékpár volt-e, és ezt Roháč sem tudta. Az ügyben megkerestük a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséget is. Csiha Gábor szóvivő a PestiSrácok.hu-nak elmondta, még nem kapták meg az iratokat a Fővárosi Ítélőtáblától, így csak azután küldik meg az indítványukat a táblabíróságnak, amely majd a perújítás kérdésében dönteni fog. 

Az olajos alvilág szerint is Roháč lőtte le a vállalkozót 

Figyelemre méltó, hogy a Portik-ügyek egyik koronatanúja, Radnai László is azt vallotta évekkel korábban, hogy Roháč végezte ki a milliárdos üzletembert. Radnai ezzel kapcsolatos ismeretei magától Portiktól, illetve régi barátjától, az Energol Rt. egykori belkereskedelmi igazgatójától, Drobilich Gábortól származnak. Drobilich egyenesen azt mondta a volt keresztapának, hogy Roháč „egy igazi professzor, nejlonzacskóval fogta a fegyvert, hogy ne maradjon lőpor a kezén”. Radnai azt is hozzátette, Roháč Portikék megbízásából húzta meg a ravaszt. Radnai mellett volt üzlettársa is azt mondta el a bíróságon, hogy a szlovák férfi lőtt, továbbá a szintén az olajmaffiához köthető Zsóvár Imre is jegyzőkönyvbe mondta korábban, hogy az energolosok Roháčot bízták meg a likvidálással. A férfi állította, a halála előtt nem sokkal találkozott Prisztás Józseffel, akiről Portikék egyik embere megjegyezte, hogy „na, ez sem fog itt sokáig szaladgálni”. De a vallomásban szerepelt az is, hogy Zsóvár fültanúja volt, amint az Energol Rt. három vezetője az 1996-ban meggyilkolt vállalkozó sorsáról tárgyalt, aki, „ha nem változtat a hozzáállásán, akkor a Fogászra”, azaz Roháčra „bízzák az ügyet” 

Esélyt sem adtak Prisztásnak 

A budapesti éjszakai élet egyik legismertebb alakját, Prisztás József vállalkozót 1996. november elsején gyilkolták meg fényes nappal a III. kerületi Ladik utcában. A jogerős ítélet szerint a gyilkosság hátterében Portik Tamás állt. Prisztás József és az Energol-vezér ugyanis elszámolási vitába keveredett egymással, ezért Portik Tamás elhatározta, hogy megöleti a milliárdos üzletembert. A gyilkosságot a Fővárosi Ítélőtábla ítélete szerint Portik testőre, H. István hajtotta végre. Az ítélet indoklása kitért rá, az áldozat és az egykori olajos is üzletelt az alvilág bankárának tartott Lakatos Andrással, becenevén Kisbandival, akinek Portik Tamás 80 millió, Prisztás József mintegy 100 millió forintot adott kölcsön. Ennek fedezetéül Kisbandi mindkettőjüknek ugyanazokat a nagy értékű, XII. kerületi ingatlanokat ígérte biztosítékként. Portik és Prisztás igényt tartottak a több, mint 300 millió forint értékű ingatlanokra, ezért találkozót beszéltek meg a Művészinas Étteremben, de nem tudtak megegyezni. Portik ezután döntötte el, hogy végez Prisztással, ezért parancsba adta testőrének, H. Istvánnak, hogy „nyírja ki Prisztás Józsefet”. Az üzletembert néhány nappal a találkozó után az óbudai Ladik utcába csalták, ahol 1996. november 1-jén H. egy kerékpárról leadott célzott lövéssel fejbe lőtte Prisztást, aki a helyszínen életét vesztette. Ugyan a rendőrök már 1997-ben képben voltak, ott álltak a megoldás kapujában, „valami miatt” mégsem tudták megoldani a gyilkosságot. Mindezekért Portikot és H. Istvánt is 15 évre ítélte jogerősen a táblabíróság, a harmadrendű vádlott, aki a vád szerint a helyszínre csalta Prisztást, tíz évet kapott.

PestiSrácok.hu 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ