Cover
Krónika
Felfüggesztették a nyomozást a Seuso-kincsek megtalálójának meggyilkolása ügyében
2018-08-0606:14
Felfüggesztette a nyomozást a rendőrség a Seuso-kincseket felfedező férfi meggyilkolásának ügyében, így a harmincnyolc éves rejtély megoldására továbbra is várni kell - írta a Magyar Hírlap hétfőn.
A lap információját a rendőrség megerősítette, ám mivel a nyomozás folytatásának lehetősége továbbra is fennáll, bővebb tájékoztatást nem adtak. A Seuso-kincseket megtaláló Sümegh József ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen. 
A férfit 1980-ban gyilkolták meg Polgárdiban, holttestét egy pincében fedezték fel, mellette egy kiásott gödröt találtak a nyomozók, ami vélhetően a később Seuso-kincseknek elnevezett római ezüst edénykészlet rejtekhelye lehetett.
A vizsgálat akkoriban öngyilkosságot állapított meg, ám a rendszerváltoztatást követően a Legfőbb Ügyészség újabb nyomozást rendelt el, amely szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, az általa megtalált nagy értékű ezüst lelet pedig eltűnt - idézte fel a napilap. Sümegh József amatőr kincskeresőként kutatta a római emlékeket. 

Halála után a Seuso-kincseknek jó időre nyomuk veszett, a nyolcvanas években előbb Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban tűntek fel. 

Hosszas pereskedés és tárgyalássorozat után a kincs ma biztosan ismert tizennégy darabja visszakerült Magyarországra, jelenleg a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ