Cover
Sport
A színjátszástól az A-csoportos világbajnokságig (Célfotó - teljes adás)
2018-05-2612:07
„Pogánynak tartanak, pedig Bizánc jelét
 magamra vettem,
 Csak az volt a cél, hogy szabadságunk megőrizzem.”
Már ötéves korában Koppány vezér szövegét énekelte az István, a király című rockoperából. Testvérével – aki István szerepét személyesítette meg – a Magyar Televízióban fel is léptek. Színésznek indult. Legemlékezetesebb színpadi alakítása a Józsefvárosi Kamaraszínházban az Indul a bakterház előadásban Bendegúz szerepe volt. Hogy mégsem színész lett, azt egy németországi meghívónak köszönheti, amire nem mondhatott nemet. A színjátszás és a zenélés mellett ugyanis ötéves korában elkezdett jégkorongozni (is). Hatévesen már az FTC igazolt játékosa volt, és még nem egészen tizenhét esztendősen bajnokságot nyert a zöld-fehérek kapusaként. Fázós típus volt, hiszen nyári gyerek, mégis a családi hagyományokat folytatta, amikor a jégkorongot választotta, és első pillantásra megtetszett neki a kapusposzt. 
A Célfotóban Szuper Leventével Kalapos Mihály beszélgetett.
A németországi „kalanddal” aztán olyan fordulatot vett a pályafutása, amit így utólag csak tündérmesének tekint. 1998-ban már a junior Ottawa 67’s csapatában találta magát, amellyel a Kanadai Jégkorong Liga (CHL) három junior ligájának egyikében, az Ontario Hockey League-ben szerepelt két esztendőn keresztül. Majd 2000-ben a Calgaryban megrendezett NHL-drafton a Calgary Flames kiválasztotta. A Minnesota ellen be is mutatkozott felkészülési mérkőzésen, 29 percet védett. Akkor döbbent rá, hogy amit gyerekként édesapjának mondott, hogy ő Észak-Amerikában, Kanadában fog játszani, az valósággá válik. Amikor Greg Gilbert vezetőedző beküldte a kapuba, perceknek kellett eltelnie, hogy felocsúdjon. Bár hivatalos NHL-mérkőzésen egyszer sem védett, kilenc alkalommal ült a padon csereként. Utólag sincs hiányérzete, mert azt mondja, hogyha akkor ott ragad az NHL-ben, akkor sosem védhetett volna a magyar válogatott kapusaként egy A-csoportos világbajnokságon. Ezzel együtt úgy véli, hogy kitaposta az ösvényt, és már nem rajta múlik, hogy egy magyar hokis bemutatkozására még mindig várunk az észak-amerikai profi jégkorongligában. 
Célfotó: 22:35 / Történelmi ereklyék 2002-ből és 2008-ból
Játszott még Olaszországban, Svédországban és Kazahsztánban is, de nyert magyar bajnokságot az Alba Volánnal (is). Példaképe Kovalcsik Péter volt, akitől annak idején egy ütőt is kapott. De a Szovjetunió legendás hálóőrének, a háromszoros olimpiai bajnok és tízszeres világbajnok Vlagyiszlav Tretyjaknak a mozgását is igyekezett imitálni gyerekként, a fekete-fehér videofilmet nézve. De említhetnénk még a csehek legendáját, Dominik Haseket is. Bár nem rangsorolja a mérkőzéseket, a 2002-es magyarországi divízió-1-es vb-n, a norvégok elleni összecsapás volt élete egyik legemlékezetesebb találkozója, amikor Székesfehérvárott, telt ház előtt sikerült 3-1-re győzni. Igaz, a feljutás akkor még nem sikerült. 2008-ban viszont jött a szapporói csoda, amikor Pat Cortina együttese az észteket, a litvánokat, a házigazda Japánt, a horvátokat és végül az ukránokat is legyőzve, hibátlan mérleggel feljutott az A-csoportba. Az akkori csapat tíz év alatt két osztályt is ugrott, és ha belegondolunk, hogy a Palkovics, Ladányi, Kangyal-féle társaság még nyitott pályákon játszotta le pályafutása nagyobbik részét, akkor a „csoda” kifejezés abszolút helytálló. 
Célfotó: 22:35 / Szapporóban egy egész sportág lépett osztályt
Egy hónappal a 2009-es, svájci A-csoportos világbajnokság előtt aztán jött a felfoghatatlan és feldolgozhatatlan hír: ifj. Ocskay Gábor szívinfarktusban meghalt… Az elit vb Gábor nélkül már nem volt ugyanaz, mint vele lett volna... A magyar válogatott Szlovákiával, Kanadával és Fehéroroszországgal játszott. A jégkorongnemzetnek számító Szlovákiától úgy kapott ki 4-3-ra, hogy 13(!) másodperccel a vége előtt még 3-3 volt az állás. A sportág őshazájának számító Kanadától elszenvedett 9-0-s vereséget követően pedig a magyar nézők felállva ünnepelték csapatukat. Ha a 2000-es évek elején megkérdezték volna tőle, inkább mondta volna azt, hogy az NHL-ben fog játszani, mert az A-csoportos vb olyan távolinak tűnt. Manapság a Vasas szakosztály-igazgatójaként, valamint televíziós szakkommentátorként dolgozik. Az a pozitív életfelfogás, amit a tengerentúlról magával hozott, irigylésre méltó és követendő. 

A Célfotó szombati adásában a 98-szoros válogatott jégkorongozóval, Szuper Leventével beszélgettem. A műsor 22 óra 35 perckor kezdődik. 
Várom Önöket! 

Kalapos Mihály

A Célfotó teljes adása alább megtekinthető.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ