Cropped landscape
Sport
Címvédés vagy trónfosztás?
2018-04-2620:47
Ki tudja mit csinált éppen 1382 nappal ezelőtt? Vagy azt, hogy mit fog csinálni 50 nap múlva? Nem könnyű így kapásból rávágni a választ, de ha elárulunk annyit, hogy a két dátumban a közös nevező a labdarúgó-világbajnokság, akkor máris egyszerűbb válaszokat adni a kérdésekre. Magyar idő szerint június 14-én 17 órakor rajtol a foci-vb!

- Hortobágyi Tibor írása
Ha felelevenítjük 2014. július 13-a estéjét, akkor a labdarúgást még kevésbé szeretők is valószínűleg kis gondolkodás után rávágják, hogy éppen hol nézték a brazíliai világbajnokság döntőjét, amikor a németek hosszabbításban Götze góljával legyőzték az argentinokat. Azóta lassan négy év telt el, de van, ami nem változott. A címvédő együttesre ezúttal is esélyesként tekinthetünk, hiszen tavaly tulajdonképpen B-kerettel is megnyerte a vb-főpróbájának tartott Konföderációs Kupát. Igaz, Joachim Löw együttese legutóbbi négy felkészülési meccsén 3 döntetlent és 1 vereséget tud csak felmutatni, de az angol, francia, spanyol, brazil négyes ellen ez rossz eredménynek sem számít. Főleg, hogy a brazilok elleni vereség előtt 22 meccses veretlenségi sorozatot épített a csapat. Nagy kérdés, hogy a kapus, Manuel Neuer, aki sérülés miatt kihagyta ezt a szezont, milyen formába kerülhet a vb-re. Mindenesetre a szövetségi kapitánynak kellemes gondjai lehetnek majd.
A német válogatott a Konföderációs Kupát megnyerte tavaly Oroszországban
A 2010-es világbajnok Spanyolország négy évvel ezelőtt csúfosan leszerepelt és már a csoportkör után búcsúzott, ezúttal viszont úgy tűnik, hogy ismét jó úton jár a „La Roja” becenévre hallgató együttes. Legutóbb éppen a Brazíliában vb-ezüstérmes Argentínát – ahonnan igaz hiányzott többek között Lionel Messi is – győzte le otthon 6-1-re, ami igencsak meggyőző eredmény. A dél-amerikaiakkal egyébként akár a negyeddöntőben is összefuthatnak majd. Ehhez elsősorban az Eb-győztes portugálokat kell felülmúlniuk a spanyoloknak a B-csoport rangadóján június 15-én.

A jelen két nagy klasszisára építő Argentína (Messi) és Portugália (Cristiano Ronaldo) szempontjából nagy kérdés, hogy a két szupersztár milyen állapotban lesz egészségileg a tornára és mennyire kifacsartan érkeznek majd Oroszországba. Ez mindkét együttes teljesítményét befolyásolhatja majd. Messiéknek egyébként a halálcsoportként is emlegetett kvartettből kellene továbbjutni. Hiszen Nigéria, Horvátország és a 2016-os Eb óta már nem is annyira meglepetéscsapatnak számító Izland vár majd rájuk. Ezzel szemben Ronaldóéknak a spanyolok mellett Marokkó és Irán könnyebb falatnak tűnhet a papírforma alapján.
Vajon Cristiano Ronaldo (balra) vagy Lionel Messi vb-döntőig vezeti-e övéit?
A legutóbbi világbajnokság házigazdája, Brazília szeretné feledtetni a négy évvel ezelőtti kudarcot, hiszen az elődöntőben a németektől elszenvedett 7-1-es vereséget nemzeti tragédiaként fogták fel arrafele. Bár alig egy hónapja Berlinben győzték le 1-0-ra a címvédőt, ezzel még feledtetni nem tudták az akkori fiaskót, viszont jó jelnek tekinthető, hogy a sérült Neymar nélkül is összejött a győzelem. Ráadásul előtte négy nappal Moszkvában győzték le 3-0-ra a házigazda Oroszországot, ami azt mutatja, hogy a PSG klasszisa nélkül is jól működik a támadógépezet. Ráadásul a védelemmel sincsenek nagy gondok, ugyanis legutóbbi négy felkészülési mérkőzésén csak egy gólt kapott Tite együttese, pedig a németek mellett a Wembleyben Anglia ellen is pályára léptek (az a találkozó 0-0 lett).

Ha már az angolokat említettem, akkor nem mehetünk el mellettük sem, ha az esélyesekről beszélünk. Továbbá itt érdemes beszélni a csoport rivális Belgiumról is. Mindkét együttesben hemzsegnek a fiatal tehetségek, akikből a szövetségi kapitányok akár esélyes csapatot is kovácsolhatnak. A G-csoportban rajtuk kívül még Tunézia és Panama kapott helyett, így Anglia és Belgium papíron egymás ellen harcolhatja ki a csoportelsőséget. Ami az angolok ellen szól, hogy legutóbbi négy mérkőzésükön csupán kétszer voltak eredményesek, igaz, a hollandok legyőzése mellett Olaszországgal, Németországgal és Brazíliával is döntetlent játszottak a háromoroszlánosok. Ami a belgákat illeti, náluk nincs gond a góllövéssel (legutóbbi három mérkőzésen nyolc gól), sokkal inkább a nagy világversenyekkel. 2014-ben a világbajnokságon Argentína, a 2016-os Eb-n pedig Wales jelentette számukra a végállomást a legjobb nyolc között. Hiába tartották őket a négy közé jutásra is esélyesként, eddig ezt a gátat nem sikerült áttörnie ennek a tehetséges generációnak. Mindenesetre akármelyik válogatott is jut tovább elsőként vagy másodikként ebből a kvartettből, annak várhatóan a nyolc között Brazílián vagy Németországon keresztül vezethet az út az elődöntőbe.

Az esélyesek közül nem hiányozhat Franciaország sem. A gallok nem fukarkodnak a gólokkal (utolsó négy meccsen kilenc gól), ami jól jelzi, hogy remek támadóik vannak (Mbappé, Griezmann, Dembélé, Giroud…) miközben a középpályán is olyan nevek találhatóak, mint Pogba, Matuidi, Rabiot vagy Kante. Didier Deschamps-nak tehát kellemes gondjai lehetnek a csapat összeállításánál. Ami a sorsolásukat illeti, arra sem lehet panaszuk, hiszen bár a Peru, Dánia, Ausztrália hármas nem lebecsülendő, de ennél nehezebb ellenfeleket is kaphattak volna.
Június 14-én magyar idő szerint 17 órakor Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzéssel rajtol a vb Moszkvában
Mi még 50 napig beszélhetünk az esélyesekről, aztán 50 nap múlva már a csapatokon lesz a sor, hogy adott esetben ránk cáfoljanak, vagy megerősítsék a várakozásokat, hiszen június 14-én az Oroszország–Szaúd-Arábia mérkőzéssel elrajtol a 21. labdarúgó-világbajnokság!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ