Cropped landscape
Sport
Szabadtéren is az arany a célja a magyar atlétika első világbajnokának
2018-03-0317:49
Aranyérmet szerzett Márton Anita a fedett pályás atlétikai világbajnokság női súlylökő számában. A békéscsabai sportoló a világ idei legjobbjával, 19 méter 62 centis új országos csúccsal nyert Birminghamben, ezzel a magyar atlétika történetének első vb-aranyérmét szerezte meg. A súlylökő a szombati éremátadás után nyilatkozott az Echo TV-nek.
Gratulálok a történelmi aranyérméhez! Felfogta-e már, hogy mekkora tettet hajtott végre péntek este?

Kezdem most már kicsit felfogni, mivel megvolt az eredményhirdetés is és a nyakamba akasztották az érmet. Így most már kicsit hihetőbb. Illetve az éjszaka is volt időm bőven gondolkodni, úgyhogy kezdem megemészteni ezt a sikert.

Új lebonyolítási rendszerben zajlott a döntő. Nehéz volt ezt megszokni, hiszen korábban, általában mindig a legvégén sikerült a legnagyobbat dobnia?

Kicsit fura volt ez az új rendszer. Igazából a legjobban talán a 30 másodperces felkészülési idő zavart, hiszen gyakorlatilag lefelezték ezt az időnket, amit így rövidnek találtam. Új szabály van, ami nem egészen jó a sportágunk számára, de sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni. Úgyhogy ezzel is meg kellett birkózni.

 Az utolsó kör előtt tartott-e tőle, hogy valaki még megelőzheti?

Szoros verseny volt, ahogy azt várni lehetett. Benne volt a pakliban, hogy valaki esetleg megelőz, hiszen a kínai lánynak is 20 méter feletti egyéni csúcsa van, illetve a jamaikai lány nagyon stabilan lökte a 19 méter közeli, 19 méter feletti eredményeket. Úgyhogy várható volt, hogy akármelyikük bele találhat még egy nagyobb lökésbe.

Azonban nem így történt, úgyhogy felszabadultan állhatott oda az utolsó lökéséhez, hiszen akkor már biztos volt, hogy világbajnok!

Fantasztikus érzés volt már világbajnokként beállni az utolsó sorozatban a dobókörbe. Bevallom őszintén, hogy remegett a lábam, de éreztem azt, hogy tudok még egy jobbat lökni és szerettem volna kihasználni a lehetőséget. Szerencsére sikerült is ezt megcsinálnom.

Fedett pályás Európa-bajnokságról már van aranyérme, most pedig már vb-ről is. Jöhet akkor a szabadtér, ahol ez még hiányzik?

Számomra a következő cél az augusztusi berlini Európa-bajnokság lesz. Két éve ezüstérmet hoztam Amszterdamból. Szeretném ezt is egy fényesebbre cserélni. Hosszútávú célként pedig a tokiói olimpia lebeg a szemem előtt. Szeretnék ott is újra dobogóra állni. Az álmom pedig, hogy a lehető legfényesebb érmet hozzam el onnan!

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ