Cover
Sport
Célfotó: Éles József
2018-01-2108:41
A 6-os után jött a 66-os 
2000 júliusában egy egész ország szurkolt neki. No, nem egy kézilabda-mérkőzés kapcsán, hanem azért, hogy felépüljön. Az élete persze nem volt veszélyben, a lába annál inkább. 
 
 Autóbalesete után még az is felmerült az egyik orvosban, hogy amputálni kellene a lábát. Hála az ismertségének ez nem következett be, sőt… a csodával határos módon felépült; mi több egyik meghatározó játékosa volt annak a Veszprémnek, amely 2002-ben egészen a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt. Az Egyesült Államokban pedig tanították az esetet, hogy miként lehetett egy ilyen súlyos sérülést követően egyáltalán újra járni, nemhogy visszatérni a pályára. 
A dupla elszántságot, a dupla akaratot az is szimbolizálta, hogy korábbi 6-os számú mezét 66-osra cserélte. Azt sosem tagadta, hogy ő hibázott. Talán ez a legemberibb tulajdonsága: az őszintesége, amiből azért sok konfliktusa származott a hosszú évek alatt. 

2548-as gólrekordját a mai napig nem döntötte meg senki a Veszprémben. 1991 és 2003 között tízszer nyert magyar bajnokságot és kupát csapatával, ’92-ben pedig sikerült elhódítani a Kupagyőztesek Európa Kupája trófeát is, miután a német Milbertshofent itthon tízzel, idegenben héttel verte a bakonyi csapat. A veszprémi mérkőzésen már a délelőtti edzésre megtelt a csarnok… 
A válogatott tagjaként világbajnoki negyedik, olimpiai hetedik helyezésig jutott. Azt mondja, ha azokban az években lett volna egy Nagy Lacija a nemzeti csapatnak, biztosan érmet nyer a válogatott valamelyik világversenyen. Az egyiptomi világbajnokságon így is játszott együtt a Veszprém akkori és mai ikonja. 
 
Sok mindent másképp csinálna, de ha nincs az autóbalesete, talán már rég búcsút intett volna szeretett sportágának. Így viszont hatalmas motivációval dolgozik a róla elnevezett kézilabda suliban. 
Csak azt nem érti, hogy miért tömik tele még a kiesés elkerüléséért harcoló csapatokat is külföldi játékosokkal, akik így elveszik a lehetőséget a magyar fiatalok elől.
 
 A Célfotóban Éles Józseffel beszélgettem.  (a beszélgetés ezen a linken megtekinthető)
 
Kalapos Mihály
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ