Cover
Sport
Célfotó - Mese az álmokról és a boldogságról
2018-01-1314:24
Egyszer volt, hol nem volt, ha nem is az Óperenciás-tengeren túl, de legalább is Vácott élt egy fiú, akit Zsoltnak hívtak. 
Mivel Zsolt kicsi és szemüveges volt, ráadásul a labdaérzéke sem volt kiváló, nem lehetett futballista. Ellenben, hogy levezesse energiáját, a sportágak közül az evezést választotta. Viszonylag hamar ki is derült, hogy tehetséges, mert már miniben országos bajnok lett. Aztán 2002 őszén, amikor Varga Tamás a könnyűsúlyú kétpárban társat keresett, a sok fiú közül, Zsoltra esett a választása. 
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd / (2004) Hirling Zsolt evezős, a XXVIII. Nyári Olimpiai játékokra utazó magyar csapat tagja.
A döntés jónak bizonyult, hiszen kijutottak életük első olimpiájára 2004-ben, ahol az ötödik helyen végeztek. Athén után pedig egy nagyon sikeres esztendő következett számukra, mert a Világkupa-győzelmek mellett megnyerték a Gifuban rendezett világbajnokságot (is). Lett ám nagy boldogság; főleg azok után, hogy 2007-ben még egy Európa-bajnoki címet is begyűjtöttek; már mindenki olimpiai esélyként beszélt róluk. 

MTI/EPA/Adam Ciereszko / (2007) Varga Tamás és Hirling Zsolt ünnepel, miután aranyérmet nyert a poznani evezős Európa-bajnokságon.
Tudták ezt edzőik, akik talán a nagy bizonyításvágy közepette túledzették a két fiút. Olyan intenzív edzéseket vezényeltek, hogy a srácoknak volt úgy, hogy három órán keresztül 170-es átlagpulzust mértek. Ennek aztán nem is lehetett más az eredménye, mint a 2008-as olimpián elért tizennegyedik hely. 
MTI/EPA/Sigi Tischler / Hirling Zsolt (b) és Varga Tamás 2008-ban
Zsolt nagyon csalódott volt és Peking után még jobban belevetette magát a tanulásba. Gyerekkori álmát szerette volna megvalósítani, légiforgalmi irányító akart lenni. Közben elment egy szűk félévre Kenyába egy árvaházba dolgozni. 
Zsolt még mindig nem tudta elengedni a sportot, és miután nem sikerült 2011-ben Varga Tamásnak Galambos Péterrel kijutnia a londoni olimpiára, Zsolt bejelentkezett nála. A pótkvalifikáció eredményesnek bizonyult, de egy sérülés és egy betegség ismét megakadályozta a két fiút, hogy az ötkarikás dobogó valamelyik fokán végezzen; pedig Zsolt még a lakását is eladta, hogy legyen pénz az edzőtáborra. 

Ma már Istennek hála, Zsolt egy boldog ember. Teljesült az álma, és légiforgalmi irányítóként dolgozik, a felesége pedig éppen áldott állapotban van. Bár nagyon hosszú idejébe telt, sikerült feldolgoznia, hogy nem lehet az ember az élet valamennyi területén győztes. 
A szombati Célfotóban a világbajnok evezős Hirling Zsolt lesz a vendég, akit a munkahelyén keresett meg az Echo TV stábja.
 
A Célfotó adása EZEN A LINKEN MEGTEKINTHETŐ!

Kalapos Mihály
Kalapos Mihály és Hirling Zsolt
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ