Cover
Sport
ÉPÍTŐK portré: Dejan Manaszkov
2017-12-2122:41
Dejan Manaszkov. 1992-ben született a franciaországi Créteil-ben. 38-szoros macedón válogatott, 117 gól fűződik a nevéhez a nemzeti csapatban. Posztja balszélső. 5-szörös macedón bajnok, 2017-ben pedig német bajnokságot is nyert. 5-szörös macedón kupa-győztes. SEHA Liga döntős, valamint Bajnokok Ligája negyeddöntős. 2017 óta a Veszprém játékosa. Mezszáma a 2-es.
Manaszkov útja kikövezett volt a kézilabda felé, már kiskorában komoly dózist kapott a sportágból.
A kézilabda átjárta a családomat. Édesapám szintén játékos volt és már kiskoromban is ott voltam a csarnokokban, néztem a mérkőzéseket. Ezért választottam a kézilabdát, gyakorlatilag az egész életem e körül forgott. Nemigen volt más opció, ha a sportokat nézem, úgyhogy kézenfekvő volt ezt választanom. Ha profi kézilabdázó akarsz lenni, választanod kell. Rengeteg időt kell töltened edzéssel és ez más elől veszi el az idődet. Például sokkal kevesebb idő jut a barátaidra és egyéb tevékenységekre. Ha ezt az utat választod, akkor edzés, edzés, edzés és persze egy kis szerencse kell :)
Első klubja a Metalurg Szkopje volt még tinédzserként. Majd felnőtt és sok tudást magába szívott az évek alatt.
16 éves koromtól 21 éves koromig játszottam ott, 6 év azért elég hosszú idő egy játékos életében. Jó időszak volt a pályafutásomban, 17 évesen felléptem az első csapatba és be is tudtam mutatkozni a Bajnokok Ligájában. Sokat fejlődtem, hiszen gyerekként érkeztem és ott nőttem fel. Sikerült megértenem sok dolgot az életről, a kézilabdáról, az edzőm is kiváló volt Lino Cervar személyében, úgyhogy szívesen emlékszem vissza arra a periódusra a karrieremből.
Aztán jött egy féléves kitérő Németországba a Wetzlar csapatához, majd visszatért Macedóniába.
Visszajöttem a Vardarhoz, mert egy jó lehetőségnek indult. Otthon voltam, kiváló csapat, nagyszerű edző, de aztán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Nem igazán éreztem jól magam. Kevés játéklehetőséget kaptam és ezért váltottam. Visszatértem Németországba a Rhein-Neckar-hoz, de ott ugyanaz volt a helyzet. Nem kaptam meg azt az esélyt, amire vágytam. Ez a két év nem igazán sült el jól, de aztán jött a Veszprém ajánlata, amin nem gondolkoztam sokat és most nagyon boldog vagyok itt. Úgy gondolom, hogy a Veszprém a világ egyik legjobb csapata. Hatalmas lehetőség volt számomra, hogy ide igazolhattam. Címeket szeretnék nyerni és egy olyan klub, mint amilyen ez, minden trófeát meg akar nyerni. Ezért jöttem ide.
A királynék városa.
Veszprém egy jó város, kézilabdázni pláne, hiszen minden közel van, 5 perc alatt odaérek egyik helyszínről a másikra. Néha jó, hogyha ilyen kis méretű városban vagy. Sok minden ugyan nincs számomra, amit itt csinálhatok, télen kicsit unalmas is. Macedóniában ez egy kicsit más. Az emberek mindig kint vannak a városban még este 8-9 órakor is. De itt már 7 órakor nem nagyon látsz embert az utcán, mindenki otthon van. Úgyhogy ez nekem kicsit furcsa, de ha valamit akarok csinálni, Budapest közel van, szóval ez is előny. A barátnőm Szkopjéban él, mert ott dolgozik de olyan 10 naponta meglátogat. A szüleim és a testvérem is Macedóniában élnek.
Manaszkov elárulta, hogy szereti a tradicionális magyar ételeket is.
Gulyás! I like gulyás... Szeretem az otthon készített ételeket itt is és otthon, Macedóniában is, különféle leveseket, amiket otthon készítünk. Hasonló ételeket főzünk, szeretjük a fűszeres ételeket, szóval ez bejön nekem.
Ahogy már megszokhatták, ezúttal is adódott a kérdés: Vajon tud-e magyarul?
Nem, nem. Néhány szót tudok "JÓ NAPOT, JÓ REGGELT"  Tudok rendelni étteremben is, el tudok számolni 10-ig, de hát, valljuk be, ez azért nem sok. :)
Karrier.
A karrieremmel elégedett vagyok, magas szinten kezdtem a játékot már egészen fiatalon. A BL-ben 17 évesen léptem először pályára, az Európa-bajnokságon pedig 18 voltam. Eddig minden jól alakul, folyamatosan fejlődtem az évek alatt. Megnyertem a német bajnokságot, párszor a macedón ligát és kupát. Szeretném egyszer megnyerni a Bajnokok Ligáját, ez az álma minden játékosnak. Ezért jöttem ide, és hiszem, hogy valóra fog válni ez az álom Veszprémben és magasba emelhetem majd a trófeát. Plusz, jó lenne kijutni az Olimpiára a válogatottal, ez is király lenne!
Az ÉPÍTŐK magazin következő adása a szokott időben, pénteken 17:05-kor lesz látható az ECHO TV műsorán.

AZ ELŐZŐ ADÁS ITT MEGTEKINTHETŐ!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ