Cover
Sport
Megfeleződött az előzések száma az F1-ben
2017-12-0606:10
Forma-1
Felére csökkent az előzések száma a Forma-1-es világbajnokság 2017-es idényében az egy évvel korábbihoz képest. 
Beigazolódtak a 2017-re előírt szabályváltozások kapcsán felmerült félelmek, miszerint az új aerodinamikai szabályoknak köszönhetően nehezebb lesz az előzés. Az autók féktávja rövidült, kanyarsebességük javult, követhetőségük viszont rosszabb lett a változtatások után.
A gumigyártó Pirelli által kedden közzétett kimutatás szerint idén 435 előzést láthattak a nézők a száguldó cirkuszban, míg tavaly ugyanez a szám 866 volt. A 2016-os, versenyenkénti 41,2 előzéses átlag 21,8-re csökkent erre az évre.  A pilóták közül a Red Bull ausztrál versenyzője, az ausztrál Daniel Ricciardo volt a legaktívabb, a húsz verseny alatt összesen 43 alkalommal ment el valamelyik vetélytársa mellett. A legkevesebb alkalommal Ricciardo csapattársát, a holland Max Verstappent, valamint az idén negyedik világbajnoki címét megszerző brit Lewis Hamiltont tudták megelőzni: összesen két-két alkalommal hagyták őket faképnél a pályán.  A statisztikák alapján a szezon legizgalmasabb futama az azeri (42 előzés), míg legunalmasabb versenye az orosz volt (egy előzés).
A drasztikusan romló statisztikai adathoz érdemes hozzátenni, hogy a tavalyi előzési szám egyébként az előzések számolása, vagyis 1980 óta a legmagasabb értéket mutatta. Ehhez képest csökkent a felére az előzések számra, ami egyébként nem a legalacsonyabb a mérések óta. Az 2009-ben volt, igaz, akkor még nem volt érvényben pl. DRS-szabály.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ