Cropped landscape
Külföld
Vádat emeltek Michel Temer volt brazil elnök ellen
2019-03-2906:29
Vádat emelt a brazil szövetségi ügyészség Michel Temer volt elnök ellen korrupció miatt. 
A vád szerint Temer egy közvetítőn keresztül kenőpénzt fogadott el a JBS nevű húsfeldolgozó cégtől. A pénzt egy aktatáskában nyújtották át a közvetítőnek, Rodrigo da Rocha Louresnek. 
    
Egy 2017-es biztonsági kamerafelvételen látható, hogy Rocha Loures kirohan egy étteremből Sao Pauolóban, nála pedig egy aktatáska, benne - az ügyészség állítása szerint - a félmillió realos (36,5 millió forintos) kenőpénzzel.    
    
Az ügyészség a vádat a felvétel mellett a J&F Investimentos holdingtársaság (a JBS anyacége) két vezető tisztségviselőjének vádalkus vallomására alapozza. 
    
A 78 éves, 2016 és 2018 között regnáló volt államfőnek az utóbbi időben több korrupciós ügye is volt, de a JBS-szel kapcsolatban történt vádemelés. Temert a múlt héten őrizetbe vették annak a nyomozásnak a keretében, amely az atomerőművek építésével foglalkozó Eletronuclear állami vállalat és a Lava Jato (Autómosó) fedőnevű akcióban fennakadt cégek közötti állítólagos szabálytalanságokat vizsgálja. A gyanú szerint az Eletronuclearral szerződést kötő vállalatok előzőleg kenőpénzeket fizettek a Temer által vezetett Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) villamosenergia-ágazatban érdekelt tisztségviselőinek. 
    
A 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt robbantott ki Brazíliában. Kiderült ugyanis, hogy számos óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak üzleti előnyért cserébe. 
    
Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnök is e vizsgálat keretében került börtönbe. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak (csaknem 314 millió forintnak) megfelelő kenőpénzt kapott.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ