Cropped landscape
Külföld
Szijjártó Péter: Az EU akkor lehet sikeres, ha az őt alkotó tagállamok erősek
2019-03-3120:01
Ma a globális politikában van egy óriási adag képmutatás, illetve rosszul értelmezett elvárásoknak való megfelelési kényszer - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az ECHO TV A Nyolcas című műsorában. Szijjártó Péter úgy látja, hogy egyes politikusok olyan koordináta-rendszereket választanak, amelyek irrelevánsak.
A miniszter szerint a mai gyorsuló világban egyre több politikus adja fel a nemzeti érdekeket, a kényelmetlennek tűnő kérdések képviseletét. Ma van egy olyan hozzáállás, hogyha valaki patrióta, akkor az veszélyes. Például ha elkezdünk arról beszélni, hogy magyarok vagyunk, hogy keresztények vagyunk, akkor olyan mértékben megbélyegeznek, hogy azt sokan nem bírják elviselni - tette hozzá.
Az Európai Unióról szóló vitában szemben állnak azok, akik Európai Egyesült Államokat akarnak, illetve a "szuverenisták", akik szerint az EU akkor lehet sikeres, ha az őt alkotó tagállamok erősek
- hozta példaként a politikus. Kiemelte: ez egy egyszerű matematikai művelet, hiszen ha van 28 erős erős elemem, akkor az abból képzett halmaz is erősebb lesz. Viszont ezek a nemzetek nem lesznek erősek, ha arra akarjuk rávenni őket, hogy felejtsék el az örökségüket, identitásukat, ne érdekelje őket, hogy hol vannak a határaik.

A birodalmi gondolkodás kontra nemzeti gondolkodás az jól látszik az ilyen típusú vitákban - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - A nyolcas
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ