Külföld
Csaknem tíz tonna elefántcsontot foglaltak le Vietnamban
2019-03-2907:19
Csaknem tíz tonna, Kongóból származó elefántcsontot foglaltak le a vietnami hatóságok. 
A pénteki közlés szerint a 9,12 tonnát nyomó illegális árut Da Nang városában, kedden fedezték fel faanyagként feltüntetett hajórakományokban. 
    
A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint még így is meredeken - 110 ezerrel - csökkent az afrikai elefántok száma az elmúlt 25 évben. Becsléseik szerint mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában 2011-ben. 
    
Az elefántok pusztulásának fő oka az illegális elefántcsont-kereskedelem. Ázsiában, elsősorban Kínában és a Közel-Keleten nagy a kereslet az elefántcsont és az orrszarvútülök iránt, ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek belőlük és a hagyományos gyógyászatban is felhasználják a testrészeket. 
    
Vietnam, ahol az elefántcsont kilójának piaci ára 770 és 1200 dollár között mozog, gyakran a Kínába irányuló elefántcsont megállójaként szolgál. 
    
Az elmúlt néhány évben Kínában is számos szigorú intézkedést vezettek be a vadvilág fokozottabb védelme érdekében, például kiegészítették a vadvédelmi törvényt és betiltották az elefántcsont-kereskedelmet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ