Cropped landscape
Külföld
Alapjogokért Központ: Meg kell menteni a schengeni együttműködést
2019-03-2910:32
Meg kell menteni a schengeni együttműködést, ez az európai parlamenti választások utáni egyik első teendő - derül ki az Alapjogokért Központ elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez. 
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a schengeni rendszer jelenlegi formájában nem képes megoldani a bevándorlási válságot. A probléma kezelésére egyelőre rossz válaszok születtek: a tagállamok többsége nem a külső határokat erősítette meg, hanem a belső határellenőrzéseket állította vissza. Ezzel veszélybe került az EU-n belüli szabad - határellenőrzés nélküli - mozgás, holott ez az unió egyik legfontosabb vívmánya, tehát a schengeni rendszer "megmentése" valójában az EU "túlélésének" egyik garanciája. 
    
Közölték, a megoldás az, hogy az EU nemzetek feletti döntéshozói szintjéről vissza kell adni a tagállami szintnek a határvédelmi és migrációs kérdésekben a döntés jogát. Ez összefügg az Európai Bizottság hatáskörcsökkentésével, kiemelten a testület jogalkotás-kezdeményezési lehetőségének megszüntetésével. Ahogy a határok védelme, úgy az is politikai akarat, illetve döntés kérdése, hogy mindez a jelenlegi schengeni rendszer átalakításával vagy az alapszerződések módosításával érhető-e el. 
    
Az elemzés szerint elvileg két megoldás lehetséges: a brüsszeli központi döntéshozatal további erősítése, vagy a tagállami hatáskörök bővítésével új alapokra helyezni a migrációs ügyek kezelését. A közelmúltban ez a két lehetőség konkrét javaslatokban is megjelent Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök részéről. 
    
Macron kezdeményezése úgy foglalható össze, hogy ha nem sikerül a jelenlegi keretek között politikai kompromisszumot elérni, akkor az Európai Bizottságot még több hatáskörrel kell felruházni a schengeni térség "irányításának" ügyében. Ez az út azonban kockázatos, ugyanis a brüsszeli intézmények a bevándorlás kérdésében eddig sem tudtak jó válaszokat találni. 
    
Ezzel szemben a magyar javaslat szerint, miután az Európai Bizottság nem tudta ellátni feladatait, meg kell csonkítani hatásköreit az unió érdekében. 
    
"Mivel napjaink folyamatai abba az irányba mutatnak, hogy egyébként is alapvetően át kell gondolni az egész EU működését, az EP-választások után megkerülhetetlen lesz a schengeni rendszer felülvizsgálata is" - olvasható az Alapjogokért Központ elemzésében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ