Cropped landscape
Külföld
Üdvözölte a libanoni külügyminiszter a közép-európai országok kemény álláspontját
2019-03-2810:16
Üdvözölte a közép- és kelet-európai országoknak a menekültek befogadásával kapcsolatos kemény álláspontját Gibrál Bászil libanoni külügyminiszter szerdán Prágában, hozzátéve, hogy ez ösztönző erő országa számára, ahol számos szíriai menekült él. 
Bászil megértését fejezte ki a 2015-16. évi menekültválság után az Európai Unió által javasolt kvótákat elutasító Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia döntése iránt. 
    
Több közép- és kelet-európai vezető, közöttük Orbán Viktor miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője és Milos Zeman cseh elnök hevesen bírálták Angela Merkel német kancellárnak a válság csúcspontján folytatott, a szíriai menekültek és más bevándorlók befogadásával kapcsolatos politikáját. 
    
Ezek az országok "nemzeti érdekeik védelmében léptek fel, és úgy döntöttek, hogy az uniós szankciók ellenére a menekültek Európán belüli megosztása nem szolgálja nemzeti érdekeiket" - jelentette ki a cseh fővárosban Gibrál Bászil újságírók előtt. 
    
"Ennek a magatartásnak ösztönzőleg kell hatnia Libanonra, mert minden államnak a nemzeti érdekeit kell szem előtt tartania. Jelenleg Libanon fő nemzeti érdeke a szíriai menekültek visszatérése a hazájukba" - tette hozzá a külügyminiszter. 
    
Libanon becslése szerint 1,5 millió szíriai él a területén (az ország össznépessége 4 millió fő), nem egészen egymillió közülük szerepel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) nyilvántartásában. 
    
A menekültek többsége bizonytalan feltételek között él, többnyire a nemzetközi segélyekre számítanak. 
    
A libanoni politikai körök egy része a menekültek visszatérését követeli Szíriába, de az ENSZ figyelmeztetett, hogy a háború sújtotta országban még nincsenek meg a feltételek a visszatérésre. 
    
"Támogatom, hogy Prága vagy Bejrút szervezzen értekezletet azoknak az országoknak a kezdeményezésére, akik a szíriai menekültek hazatérését kívánják biztosítani" - jelentette ki Bászil. 
    
"Ez rendkívül fontos lenne Líbia és Szíria számára, és ez lenne a legjobb megoldás az emberi, humanitárius és politikai válságra, amellyel jelenleg kénytelenek vagyunk szembenézni, és amely a jövőben vélhetően csak súlyosbodni fog" - tette hozzá a külügyminiszter.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ