Cropped landscape
Külföld
Németországban a CDU/CSU kaphatja a legtöbb szavazatot
2019-03-2818:39
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége kaphatja a legtöbb szavazatot Németországban az európai parlamenti (EP-) választáson egy szerdán ismertetett felmérés szerint, amely azt is kimutatta, hogy a németországi választók legnagyobb része a tagállamok összetartásának megőrzését tekinti az Európai Unió (EU) első számú kihívásának. 
A ZDF német országos köztelevízió megbízásából végzett közvélemény-kutatás szerint a CDU/CSU a szavazatok 33 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne az EP-választás, ami 2 százalékpontos csökkenés az előző, március elején készített felméréshez képest, és 2,3 százalékpontos csökkenés a legutóbbi, 2014-es EP-választáson elért 35,3 százalékhoz viszonyítva.

A második helyen a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) áll 18 százalékkal, ami ugyan megegyezik a március elején mért támogatottsággal, de csaknem 10 százalékpontos gyengülés a 2014-es 27,3 százalékhoz képest.

Ugyancsak 18 százalékon állnak az ellenzéki Zöldek, támogatottságuk a hónap elejéhez képest nem nőtt, de a 2014-es 10,7 százalékhoz képest csaknem megduplázódott.

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) 10 százalékon áll, 1 százalékponttal meghaladva az előző felmérésben mért szintet, és 2,9 százalékponttal a 2014-es 7,1 százalékot.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 7 százalékát szerezheti meg, ami azonos a március elején mért szinttel, és több mint a duplája a 2014-ben elért 3,4 százaléknak.

Az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) támogatottsága 6 százalékos, nem változott a hónap elejéhez képest, a 2014-es választáson szerzett 7,4 százalékhoz viszonyítva csökkent.

Az EP-választás iránt jóval nagyobb az érdeklődés, mint öt éve, a ZDF Politbarometer nevű kutatássorozatának új adatai szerint a német választók 41 százalékát erősen érdekli az EU-s parlamentáris testület tagjainak megválasztása, míg öt évvel ezelőtt csupán 23 százalék volt ez az arány.

A választók legnagyobb csoportja, 49 százaléka szerint az első számú kihívás az EU összetartása. A leggyakrabban említett témák rangsorában a második helyen a menekültügy körüli problémák állnak, a német választók 26 százaléka szerint ez a legfontosabb kihívás. A harmadik a jólét megőrzése, ezt 12 százalék tartja a közösség előtt álló legnagyobb kihívásnak.

Németországban május 26-án rendezik meg az EP-választást. Németország 96 képviselőt küld a következő, 2019-2024-es ciklusban 705 fős parlamentbe.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ