Cropped landscape
Külföld
Dánia visszaveszi a dzsihadistái állampolgárságát
2019-03-2815:48
Továbbá nem kaphatnak dán állampolgárságot a korábban dán állampolgársággal rendelkező dzsihadisták gyermekei sem.
A dán kormány csütörtökön jelentette be, hogy nem kapják meg a dán állampolgárságot a dániai dzsihadisták külföldön született gyermekei. A hivatalos tájékoztatás szerint az eddigi szabályozással ellentétben ezentúl nem illeti meg automatikusan a dán állampolgárság azokat, akik olyan területen születtek, ahova csak illegálisan lehet belépni, illetve ahol törvénytelen tartózkodni. 


Ezeknek a gyerekeknek a szülei hátat fordítottak Dániának, nincs okunk arra, hogy állampolgárságot adjunk nekik" 
– állt a bevándorlásügyi és integrációs minisztérium közleményében.

Dánia becslései szerint nagyjából negyven, Dániához kötődő dzsihadista tartózkodik jelenleg az Iszlám Állam terrorszervezet által korábban uralt területeken. Közülük tíz embert tartanak fogva. Arról nincsenek adatok, hogy a dán állampolgársággal is rendelkező dzsihadistáknak hány gyermeke születhetett. 

Dániában 2016 óta törvénybe ütközik, ha valaki egy konfliktusövezetben terrorszervezethez csatlakozik és ott részt vesz a harcokban. A skandináv országban ezen a címen tizenhárom embert már el is ítéltek, közülük kilencet megfosztottak a dán állampolgárságuktól, majd kiutasították őket az országból. A másik három személy csak dán állampolgársággal rendelkezett. Az új szabályozás értelmében a kettős állampolgároktól ezentúl egyszerű közigazgatási rendelettel el lehet majd venni a dán állampolgárságot.
 
888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ