Cropped landscape
Külföld
Werner Patzelt: Angela Merkelt óriási felelősség terheli az ellenőrizetlen, tömeges migráció miatt
2019-03-2721:43
Angela Merkelt óriási felelősség terheli az ellenőrizetlen, tömeges migráció miatt - jelentette ki Werner Patzelt német politológus, az összehasonlító politikatudomány professzora az ECHO TV Napi aktuális című műsorának adott interjúban. Werner Patzelt hozzátette: ha egyre több muzulmán lesz náluk, egyre több politikus is lesz, aki muzulmán háttérrel rendelkezik, úgyhogy nem zárható ki, hogy egy muzulmán elnök vagy egy muzulmán kancellár fogja vezetni az országot.
Werner Patzelt aktív politikusa a német CDU pártnak. Velkovics Vilmos azon kérdésére, nem gondolja-e, hogy komolyabban kéne venni a párt kereszténydemokrata mivoltát Werner Patzelt elmondta: szerinte ez egy nagyon fontos probléma.
Kelet-Németországban a kereszténydemokrata párt, a CDU kisebbségben van, mely nem mondhatja el, hogy csak a keresztények pártja
- emelte ki. Hozzátette: a CDU profiljának úgy kéne kinéznie, hogy egy olyan párt, mely a szakpolitikai tevékenységét keresztény elvekre, értékekre alapozza, ugyanakkor a CDU-nak a más vallásúakkal is jóban kell lennie. Ez nem jelent újdonságot, hiszen Németországban sok vallás van jelen.

Velkovics Vilmos azon felvetésére, miszerint az iszlám és a kereszténység értékei nagyon messze állnak egymástól Werner Patzelt úgy fogalmazott: az a probléma, hogy nincs olyan, hogy iszlám. Nagyon sok irányzata, megjelenési módja van.
Éppen ezért manapság azzal a kihívással kell szembenéznünk, hogy vannak reform-muszlimok és aztán persze vannak autoriter államok is, ahol át akarják alakítani a vallást vagy olyan mélységig megváltoztatni, ami egy pluralista-demokratikus társadalomból nézve nem elfogadható
- fejtette ki.

Példaként a politikai iszlámot hozta fel Szaúd-Arábiában vagy Iránban. Az ottani társadalmi berendezkedés semmiképp sem hasonlítható össze a németországival.
Ennek a kihívásnak a kezelése német szempontból, ahol a CDU kormányon van, nem összeegyeztethető.
Az Alternatíva Németországnak Párt népszerűsége növekszik. Szerintük az iszlám fenyegeti a társadalmat. Ezzel kapcsolatban a politikatudós elmondta: ezek a pártok azért növekednek, mert abból indulnak ki, hogy ők az iszlámról beszélnek. Az iszlámnak különböző ágai léteznek, azt mondják, hogy minden, ami úgy néz ki, mintha muszlim lenne vagy az iszlámmal kapcsolatos, azt el kell különíteni.
Ez a gyakorlatban nem működik, hiszen kétmillió német van, akik muzulmánok, ettől a muzulmán kisebbségtől nem lehet megszabadulni. Őket integrálni kell az országunkba.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ