Cropped landscape
Külföld
Szigorítják a visszaéléssel gyanúsított albánok elleni fellépést Franciaországban
2019-03-2718:35
Az Albániából érkező illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítéséről állapodott meg Párizsban Christophe Castaner francia és Aleksander Lleshaj albán belügyminiszter. A francia tárca szerint az albánok "indokolatlanul" sok menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban.
A két tárcavezető kedd este találkozott a francia fővárosban, és a 2017-ben eldöntött szigorítások után újabb intézkedésekről állapodtak meg, egyebek mellett az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítéséről egy közös munkacsoport keretében. 
    
A francia belügyi tárca közleménye szerint megerősítik az együttműködést a kísérő nélküli kiskorúak ügyében is, akiket általában a családjaik küldenek Franciaországba, valamint növelni kívánják a kiutasított menedékkérők hazaszállítását Albániába, mégpedig csoportos szállítás keretében. Tavaly 3200 olyan albánt szállítottak vissza hazájába, akik szabálytalanul tartózkodtak Franciaországban.
    
A francia kormány elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb kibocsátó országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján. Jóllehet a menedékkérelmek száma harmadával csökkent 2017-hez képest, a tavalyi év végén ismét növekedni kezdett a tendencia. 
    
"A menedékkérelmek indokolatlanul magas szintjét tovább kell csökkenteni, ez a célja a meghozott erős intézkedéseknek" - olvasható a közleményben, amely utal arra, hogy a magas számnak a nagyvonalú és lassú francia menekültügyi eljárás is oka lehet. 
    
Franciaország az albán kérelmezők mintegy 10 százalékának adja meg a menekültstátusz, míg az európai országokból érkezők esetében az átlag alig 5 százalék. A belügyi tárca jelezte, hogy tovább kívánja gyorsítani az eljárások és a kitoloncolások idejét, ami jelenleg több mint hét hónap. 
    
A francia belügyminiszter jelezte, hogy a következő hónapokban Albániába látogat, hogy a meghozott intézkedések életbe lépéséről tájékozódjon. 
    
A balkáni ország állampolgárai 2010 óta vízum nélkül utazhatnak be Franciaországba, de a francia diplomácia korábban kilátásba helyezte a vízumkötelezettség visszaállítását abban az esetben, ha a kedvezménnyel visszaélnek az albánok.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ