Cropped landscape
Külföld
Ryszard Legutko: Jó ideje balra tolódik a néppárt
2019-03-2706:24
A néppárti tagság felfüggesztése nyomán a Fideszt egyre több helyen hozzák hírbe az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű euró­pai parlamenti frakcióval. Ryszard Legutko, a képviselőcsoport lengyel társelnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva cáfolta az erről szóló híreszteléseket. — A Fidesz részéről egyelőre nincs jele annak, hogy el akarnák hagyni a néppártot — fogalmazott a politikus, hozzátéve: frakció­ja ezzel együtt jelezte, hogy a jövőben szívesen együttműködne a magyar kormánypárttal. Legutko a Magyar Nemzetnek arról is beszélt: hosszú távon a Fidesz és a néppárt szakítása gyakorlatilag elkerülhetetlen, ugyanis a pártcsalád egyre balosabb politikát folytat.
Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt: amennyiben bebizonyosodik, hogy a Fidesz helye nem az Európai Néppártban (EPP) van, Varsóban kereshet majd új szövetségest. Most, hogy a Fidesz néppárti tagságát felfüggesztették, hogy állnak a lengyel–magyar tárgyalások?

Mi is jeleztük, hogy szívesen dolgoznánk együtt a magyar kormánypárttal, ha valóban a néppárt elhagyása mellett döntenek. Azt nem hinném, hogy a pártcsalád rövid időn belül megválna a Fidesztől. Igazából Orbán Viktornak kellene feltenni ezt a kérdést. A miniszterelnökük minden bizonnyal az európai választások eredményének fényében dönt majd, de ahogy már mondtam, rajtunk nem múlik az együttműködés.

Ezek szerint konkrét egyeztetésekről még nincs szó?

Nézze, a Fidesz részéről egyelőre nincs jele annak, hogy el akarnák hagyni a néppártot. Épp ellenkezőleg, Orbán Viktor, ameddig csak lehet, bent akarja tartani a pártját. A néppárt a legerősebb európai tömörülésként egy darabig védelmet jelentett számára, de mára nyilvánvalóan fordult a kocka. Emlékezzünk csak a Sargentini-jelentés elfogadására: akkor az EPP jelentős része egyszerűen hátat fordított a Fidesznek. Magam sem értem teljesen, hogy Orbánnak miért éri meg a bennmaradást szorgalmazni.

És Manfred Webernek vajon megéri elhatárolódnia a Fidesztől? A néppárti csúcsjelölt várhat ettől szavazatokat májusban?

Weber igazán csak akkor jött volna ki jól ebből a helyzetből, ha sokkal korábban búcsút mond a Fidesznek. Mivel a néppárt biztosan gyengülni fog májusban, most nem érné meg nekik elveszíteni a magyarok jelentette mandátumokat. Színtiszta politikai taktikázást láthatunk az EPP részéről. Kemény retorikát alkalmaznak, majd szimbolikusan megbüntetik a Fideszt, amely mégis néppárti tag marad. Weber pedig végre bizonyított a pártcsalád Fidesz-ellenes tagjainak, de mivel nem akarta megcsonkítani az EPP-t, benntartotta Orbánékat.

Ennyire meghatározó lenne az EPP Fidesz-ellenes része? Ön korábban a Financial Timesnak beszélt arról, hogy egyre „balosabbá” válik a pártcsalád. Igaz ez?

Természetesen. A néppárt jó ideje balra tolódik már, és esetükben a legnagyobb gondot az jelenti, hogy nincs önálló politikai agendájuk. A programjukat a baloldal és a Guy Verhofstadt vezette liberálisok diktálják, nem a pártcsalád maga. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a jövőben csak fokozódni fog, a Fidesz pedig egyre kényelmetlenebbül érzi majd magát. Előbb vagy utóbb, de szakítás lesz a vége. Az EPP-ben jelenleg rengetegen vannak, akik szívből utálják Orbán Viktort.

Az ön pártcsaládjában jelentősen jobb lenne a Fidesz helyzete?

Reméljük, de minden attól függ, hogy mekkora támogatottságot tudunk szerezni májusban. Úgy számolok, hogy akár képesek lehetünk a második legnagyobb parlamenti csoport létrehozására. A lényeg nem is a számokban van. Az önök miniszterelnöke is szokta mondani, hogy Európa egyre megosztottabbá válik, és hamarosan valamennyien döntéskényszerbe kerülünk. El kell döntenünk: hagyjuk, hogy a dolgok a jelenlegi ütemben haladjanak tovább, vagy megreformáljuk az uniót, és a nemzetállamokat, illetve a tagállami hatásköröket helyezzük előtérbe. Jelenleg a parlamenti spektrum jobboldalán az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) az egyetlen olyan párt, amely valóban az EU reformjára törekszik, és teljes egészében elutasítja a föderalista törekvéseket.

Melyik politikai csoportokkal terveznek együttműködni? Az ECR-rel kapcsolatban a Fidesz mellett a Matteo Salvini-féle Liga és a spanyol Vox neve is felmerült. Számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a brexit elhúzódása esetén a brit konzervatívok is maradhatnak a frakcióban?

A briteket is tárt karokkal várjuk, de azt gondolom, hogy nem fognak velünk maradni. Rendkívül megalázó lenne számukra. Ahogy említettem, eurokritikusak vagyunk, és minél átfogóbb közösségi reformra törekszünk, ami népszerűvé tesz bennünket. Sok potenciális európai tagpárttól kapunk megkeresést. Egyelőre csak azokat említhetem, amelyek már nyilvánossá váltak a sajtóban. Valóban ilyen a spanyol Vox, és jelenleg a holland Fórum a Demokráciért párttal is zajlanak az egyeztetések. Utóbbi nemrég hatalmasat nyert a holland tartományi választásokon. És természetesen ott van az olasz Liga, Matteo Salvini és Jaroslaw Kaczynski Varsóban már tárgyaltak a lehetséges együttműködésről.

Valahol meghúzzák majd a vonalat? Lesznek olyan jobboldali pártok, amelyeket elutasíthatnak, mondván, hogy túlságosan szélsőségesek?

Ez a fajta kategorizálás a baloldal eszköze. Ők mondják, hogy ne állj szóba ezzel és azzal a párttal, mert az „­rossz”. Semmit nem nyerünk vele, ha engedünk az efféle megbélyegzéseknek. A magam részéről azon az állásponton vagyok, hogy bárkivel szívesen tárgyalok, amennyiben hajlandó elfogadni a pártunk alapszabályait.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ