Cropped landscape
Külföld
Őrizetbe vettek egy iraki férfit Bécsben, akit német vasútvonalakon elkövetett támadásokkal gyanúsítanak
2019-03-2710:47
Őrizetbe vettek egy iraki férfit Bécsben, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2018 októberében és decemberében terrortámadásokat követett el németországi vasútvonalakon - közölte a bécsi ügyészség szerdán.
 A 42 éves gyanúsítottat hétfőn fogta el a rendőrség.

Tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség - írta közleményében Nina Bussek ügyészségi szóvivő.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját.

Az elfogott férfi beismerte: ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal. 

Az osztrák hatóságok német és európai kollégáikkal együtt nyomoznak az ügyben. A férfi kihallgatásán a bajor és a berlini rendőrség illetékesei is részt vesznek.

Az irakit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg. A bécsi ügyészség szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap szerdai értesülései szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben. Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ