Cropped landscape
Külföld
Az EU felfüggeszti földközi-tengeri haditengerészeti műveletét
2019-03-2707:08
Az Európai Unió felfüggeszti a menekültek megmentését és az embercsempész-hálózatok felderítését és felszámolását célzó földközi-tengeri Sophia haditengerészeti műveletét, miután a tagállamok között nem volt egyetértés annak fenntartásában - közölték kedden uniós források.
A dpa hírügynökség értesülése szerint ugyanakkor továbbra is nyújtanak légi támogatást, illetve folytatódik a líbiai parti őrség kiképzése.

Amennyiben az uniós tagállamok nem értenek egyet a felfüggesztéssel, akkor azt szerda éjfélig jelezhetik. Különben a felfüggesztés hat hónapon belül hatályba lép.

A Sophia műveletet, ideiglenes megoldásként, decemberben hosszabbították meg újabb három hónappal március 31-ig, miután a tagállamok nem írtak alá egy hosszabb távú megoldásról szóló egyezséget.

A Sophia művelet 2015 ősze óta van hatályban a Földközi-tengeren a menekültek megmentése, az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében, emellett kiterjedt a líbiai parti őrség kiképzésének feladataira, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzésére is. Ezenkívül az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően információkat gyűjtött a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről.

A misszió keretében 2018. december 31-ig 43 227 menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengeren. Mindegyiküket Olaszországba szállították.

A művelet jövője azért is vált kétségessé, mert Róma ragaszkodott ahhoz, hogy változtassák meg a Sophia mandátumát. Az elképzelés szerint azért, hogy a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket ne kizárólag az olasz kikötőkbe vigyék, hanem osszák szét az uniós tagországok között.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes azt mondta: Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne a művelet. Milyen érdeke fűződne ugyanis Olaszországnak ahhoz, hogy részt vegyen egy nemzetközi misszióban, ha minden megmentett migránst az olaszoknak kell befogadni?" - tette fel a kérdést az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva.

Januárban Németország bejelentette, hogy nem küld újabb hajót a műveletben február elejéig részt vevő Augsburg fregattja helyett. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter pedig azzal vádolta meg Olaszországot, szabotálja a műveletet azzal, hogy a német hajókat a Földközi-tenger távoli részeibe irányította, ahol nem voltak útvonalaik sem az embercsempészeknek, sem az illegális bevándorlóknak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ