Cropped landscape
Külföld
Klaus Iohannis: Románia nem döntött izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetéséről
2019-03-2421:25
Tagadta a román elnöki hivatal vasárnap, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését.
Viorica Dancila román miniszterelnök az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnapi rendezvényének vendégeként Washingtonban jelentette be, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.
    
A bukaresti kormánnyal nyílt konfliktusban álló jobboldali Klaus Iohannis államfő szerint a szociáldemokrata miniszterelnök ezzel újból csak "a külpolitikai témákra vonatkozó teljes nemtörődömségét" bizonyította.
    
"Dancila miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés" - idézte Iohannist az elnöki hivatal közleménye.
    
A dokumentum szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában és a nemzetbiztonság terén illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával - alkotmányos hatáskörének megfelelően - a román államfő fogja meghozni.
    
A bukaresti baloldali kormány nem először beszélt eldöntött tényként az ország izraeli külképviseletének Jeruzsálembe költöztetéséről anélkül, hogy arról a jobboldali államfővel megegyezett volna.
    
A Romániában megszokott belpolitikai sárdobálás először tavaly áprilisban hozta diplomáciai szempontból kínos helyzetbe az országot, amikor Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök - a miniszterelnök izraeli látogatása előtt két nappal, Dancilát is megelőzve - egy televíziós műsorban eldöntött tényként beszélt arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját, és Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.
    
Iohannis akkor is elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ilyen kényes kérdésben nem konzultáltak vele, magát a döntést elhamarkodottnak és a nemzetközi jog megsértésének nevezte, és Dancila lemondását követelte, eredménytelenül. Néhány nappal később Iohannis és Dancila egy "békéltető" tárgyaláson megállapodott arról, hogy legalább a külpolitikai témákban megpróbálnak együttműködni.
    
Románia izraeli nagykövetségének elköltöztetéséről azóta hallgattak Bukarestben, az újságírók érdeklődését pedig azzal hárították el, hogy a külügyminisztérium a döntést előkészítő alapos tanulmányon dolgozik.
    
A román elnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint Klaus Iohannis államfő nem kapott ilyen tanulmányt a kormánytól, így egyelőre döntés sem születhetett az ügyben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ