Cropped landscape
Külföld
Tőkés László: A nemzeti erők egyesítésére van szükség
2019-03-2314:15
A nemzeti erők egyesítésére és felelősségteljes tisztújításra biztatta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) küldötteit Tőkés László, az EMNP védnöke a párt országos tisztújító küldöttgyűlésén szombaton Nagyváradon. 
A küldöttgyűlésen szombat este zárt ajtók mögött választják meg a párt új elnökét a folytonosságot támogató és a változást sürgetők közül. 

A tisztségre jelölt öt politikus közül Soós Sándor alelnök és Nagy Pál Hargita megyei elnök a változást, Szilágyi Zsolt jelenlegi elnök, Toró Tibor ügyvezető elnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig a folytonosságot képviseli.

Tőkés László köszöntésében úgy vélte: az EMNP politikai mozgástere Bukarest, Budapest és Brüsszel hármas szorításában beszűkült. A pártnak "a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyzeti előnyének kényszerű tudomásulvételével" kell megtalálnia a helyét. 

Az európai parlamenti képviselő felidézte: az EMNP-t alkotó politikusok 1990 óta a Fidesz partnereiként tevékenykedtek, akkor is, amikor ebből nem származott semmilyen előny, amikor mások Gyurcsány Ferenccel és a szocialistákkal, megint mások pedig a Jobbikkal keresték a kapcsolatokat. Tőkés László "Semjén-doktrínaként" említette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az RMDSZ-kongresszuson tett kijelentését, mely szerint semmi sem fogadható el, ami az RMDSZ-t gyengíti. Úgy vélte: az RMDSZ önmagát gyengíti, amikor "az EMNP-t kizárja, és a Magyar Polgári Pártot (MPP) magához öleli", és amikor elutasítja azt, hogy a kis pártokkal választási koalíciót alkotva induljon az európai parlamenti választásokon. 

Tőkés László óva intette a küldötteket attól, hogy elragadja őket a "mozgalmi hév" vagy a "tehetetlenségből fakadó frusztráció" és "önkritikára képtelenül mindenért a leköszönő elnökséget hibáztatnák". Úgy vélte: tetszetős a változás a megújulás, a fiatalítás jelszava, de a párt politikai irányvonalán nincs mit változtatni. A fiatalítás önmagában nem, csak többletértékekkel együtt vezethet eredményre - fogalmazott. 

A küldöttgyűlésre Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is üzenetet küldött. Mindannyian méltatták az EMNP szerepét a magyar nemzetpolitikában. 

Izsák Balázs SZNT-elnök arra használta fel a köszöntést, hogy felkérje Tőkés Lászlót és Szilágyi Zsoltot, tegyenek közösen látogatást az EU Régiók Bizottsága elnökénél, és tájékoztassák a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésről.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt harminc év bebizonyította, a kis lépések politikája nem vezet eredményre. Önrendelkezésre van szükség, és ennek a kivívása jó lehetőség "a jobboldali, nemzetben gondolkodó erők" összefogására. A pártelnök "a baráti együttműködésben bízva" kívánt tisztánlátást kitartást és erőt az EMNP-nek. 

A kongresszust a Dél-Tiroli Szabadság párt két képviselője Cristian Kollmann és Sven Knoll is köszöntötte. Elmondták: a területi autonómiáért harcoló erdélyi magyarok példának tekintik a dél-tiroli modellt, de ők is példaként tekintenek arra, hogy az erdélyi magyarok megkapták a magyar állampolgárságot. Pártjuk azért harcol, hogy a dél-tiroliak is rendelkezzenek osztrák állampolgársággal és szavazati joggal.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ