Cropped landscape
Külföld
Szilágyi Zsolt: Az EMNP számít a hagyományos szövetségeseire
2019-03-2319:10
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) továbbra is számít hagyományos szövetségeseire, Tőkés Lászlóra, a Fideszre, az erdélyi Magyar Polgári Pártra (MPP) és a Székely Nemzeti Tanácsra (SZNT) - jelentette ki Szilágyi Zsolt pártelnök az EMNP országos tisztújító küldöttgyűlésén tartott beszámolójában szombaton Nagyváradon.
Az elnöki tisztségért újrainduló Szilágyi Zsolt megismételte: az EMNP keresztény, konzervatív, az autonómia iránt elkötelezett, értékcentrikus, párbeszédre nyitott, föderalista pártként határozta meg magát. Hozzátette, a párt Tőkés László értékrendjét követi. 

Kijelentette: a párt nem mondhat le arról a stratégiai partnerségről, amelyet a Fidesszel épített ki, és amely a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) évről évre történő megszervezésében ölt testet. Azt is hozzátette azonban, hogy tudomásul kell venni, a migránsválság átrendezte Európa politikai térképét, és a Fidesz politikájában is új irányt adott.

Szilágyi Zsolt óriási fegyvertényként említette, hogy a párt háttérintézményeiként működő "demokráciaközpontok" a legutóbbi magyarországi választások során az erdélyi levélszavazatok 45 százalékát gyűjtötték össze és juttatták célba. 

Az SZNT-vel kialakított jó viszony eredményének tekinti, hogy az EMNP az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagpártjaként nemzetközi támogatást szerzett az SZNT által kezdeményezett nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésnek. 
 
A Magyar Polgári Párthoz fűződő viszonyról elmondta: "egy a múltunk és egy a jövőnk, még akkor is, ha a jelenünk nem az". Úgy vélte: a másik kis párthoz való viszonyt azon modell szerint kell fejleszteni, amelyet Székelyudvarhelyen és Szentegyházán alakítottak ki, és amely a két székelyföldi városban a két párt közös jelöltjét juttatta a polgármesteri székbe. "A közös munka és a közös eredmények hozhatják vissza azt a bizalmat, amely egykor megvolt" - jelentette ki.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) fenntartott viszonyról szólva sajnálatosnak nevezte, hogy a szövetség részéről nincs készség az együttműködésre. Kijelentette: ha a választási koalíciót elutasító RMDSZ nem lépi át az ötszázalékos küszöböt az európai parlamenti választásokon, a szövetség egyedül fogja viselni ezért a felelősséget. 

Szilágyi Zsolt kiemelte: a párt nyitott a kapcsolatokra az erdélyi román pártokkal is, és jó kapcsolatokat épített ki sikeres román polgármesterekkel. Úgy vélte: nem kell félni ezektől a kapcsolatoktól. Ha egy párt tudja, hogy mit akar az összefogástól, azzal nem veszélyezteti a párt identitását. 

Leszögezte: a bizalmat meg kell őrizni, a vitákat nem a párt ellenében, hanem a közös ügyek képviseletében kell lefolytatni.

A párt küldöttgyűlésén szombat este zárt ajtók mögött választják meg a párt új elnökét a folytonosságot támogató és a változást sürgetők közül. A tisztségre jelölt öt politikus közül Soós Sándor alelnök és Nagy Pál Hargita megyei elnök a változást, Szilágyi Zsolt jelenlegi elnök, Toró Tibor ügyvezető elnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök pedig a folytonosságot képviseli.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ