Cropped landscape
Külföld
Teljes fejetlenség uralkodik a német integrációs törekvések terén
2019-03-2221:11
Egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóságot (BAMF).
Láthatóan a német állam nem gondolkodott előre, amikor 2015-ben a nyitott kapuk politikáját követve meghívta az országba a migránsokat. Erről árulkodik legalább is az, hogy az integrációs törekvéseket tekintve óriási káoszt uralkodik a németeknél.

Vegyük csak például azt, hogy a Deutsche Welle szerint az integrációs kurzusokról a migránsok 45 százaléka kibukik, és soha nem fejezi be. Ez azt jelenti, hogy a 2018-ben jelentkezett körülbelül 202 000 emberből 93 500 nem tudta befejezni a kurzusokat. Minden negyedik migráns még úgy is megbukott, hogy különórákat vett.

Olyan kurzusokról beszélünk, amelyek főleg a nyelvhasználatra fókuszálnak, egész pontosan B1 szintű német nyelvtudást hivatottak átadni a migránsok számára, akik főleg szíriaiak, afgánok és irakiak, de találhatunk köztük románokat, törököket és bolgárokat is. Közel 45 000 résztvevő analfabéta volt a kurzus indulásakor, azaz nem tudott sem írni, sem olvasni.

Nem is csoda hát, hogy egyre több kritika éri a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF). A hivatal a 2018-as évben a kurzuskínálók 90 százalékát átvizsgálta, amely annak ellenére, hogy a jelentkező migránsok száma nem változott, megemelkedett költségeket jelentett.

A vizsgálatra azért volt szükség, mert mint kiderült, számos olyan fél is kínált kurzust, aki csaló volt, vagy hivatalos iratok hamisításával foglalkozott. Az egyik ilyen kurzust kínáló cég még azt is megengedte magának, hogy a megfelelő nyelvi tudás nélkül engedte át a migránsokat a nyelvvizsgán, hogy ezzel is könnyebben juthassanak német állampolgársághoz.

A fejetlenséget továbbá az is jelzi, hogy a tanórák tekintetében igazából nincsen egységes szabályozás, gyakorlatilag a tanár egyéni megítélésétől függ, hogy a migráns elég órán jelen volt-e ahhoz, hogy átmenjen a vizsgáján.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ