Cropped landscape
Külföld
Angela Merkel: Az EU-nak jogbiztonságra van szüksége az EP-választásokat illetően
2019-03-2215:47
Az Európai Uniónak a brit uniós tagság szabályozatlan megszűnésével járó bizonytalanság megakadályozására és jogbiztonságra van szüksége az európai parlamenti választások kapcsán - jelentette ki Angela Merkel német kancellár Brüsszelben, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóját követően pénteken.
Merkel sajtótájékoztatóján aláhúzta, az EP-választások nem áshatók alá. Nagy-Britanniának a lehető legrövidebb határidővel egyértelművé kell tennie, hogy milyen módon kívánja lezárni a kiválási folyamatot, rendezett, vagy rendezetlen viszonyok között akar távozni az Európai Unióból. A megbeszélések folyamán az unióban maradó 27-ek ismét bizonyították, hogy képesek szorosan együttműködni. Ezt az egységet a jövőben is meg kell tudni tartani - mondta Merkel. 

A Kínával foglalkozó napirendre vonatkozóan aláhúzta, a tanácskozáson résztvevő vezetők egyértelművé tették, hogy az Európai Unió a piacokat illetően azonos feltételtelekkel teljesülő hozzáférést biztosító kapcsolatokat akar. Jó kereskedelmi kapcsolatokat akarunk Kínával, de kizárólag a kölcsönösség elvén - tette hozzá a német kancellár. 

Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a brit nép akaratát, amellyel Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése mellett foglalt állást, de tiszteletben kell tartani az Európai Unió egységét is. Az unió nem maradhat a Brexit túsza - mondta. "Nem tehetjük, hogy addig szavaztatjuk meg az embereket, ameddig nem nekünk megfelelő eredmény születik" - fogalmazott. 

Aláhúzta, a Brexit mindenekelőtt egy politikai lecke. Le kell vonni a Brexit tanulságait: holtponthoz vezet, ha bárki úgy bocsátja szavazásra az uniós tagság megszűnésének kérdését, hogy nincs kész terv annak bármilyen kimenetelére. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie - tette hozzá. 

Krisjanis Karins lett miniszterelnök a csúcstalálkozó kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokra vonatkozó napirendjére vonatkozóan azt mondta, hogy a kínai piac zárva van az unió előtt, amíg az EU piaca nyitott Kína számára, még akkor is, ha szigorú versenyszabályokkal rendelkezik. Karins továbbá a protekcionizmus elleni közös uniós fellépést fontosságára figyelmeztetett. 

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök rövid nyilatkozatában fontosnak nevezte a közös piac szabályainak modernizálását az Európai Unió kereskedelmet és az éghajlatváltozást érintő politikájának magas ambíciószintje megvalósításának biztosítása érdekében. 

Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatóján kijelentette: "Európának magabiztosabban és tudatosabban kell képviselnie magát a világ színpadán". Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság összehangolt ötödik generációs mobil távközlési fejlesztésre vonatkozó (5G-) stratégiát fog kidolgozni, részben Hollandia kérésére.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ