Cover
Külföld
Németország még több migránst toloncolhat ki az uniós tagországokba
2019-03-2006:22
Az Európai Bíróság kimondta, hogy Németországnak joga van kitoloncolni azokat a migránsokat, akiket egy szegényebb uniós tagországba szállítanának vissza. Mindez idáig vita tárgyát képezte, ezért számos kitoloncolás meghiúsult. Ennek azonban vége, az illegális bevándorlóknak vissza kell menniük oda, ahol elsőként léptek az Európai Unió területére - írja a 888.
A luxembourgi székhelyű bíróság döntése értelmében a továbbiakban nem hiúsulhat meg kitoloncolás amiatt, mert egy olyan uniós országba kellene mennie az illetőnek, ahol kevesebb szociális juttatás jár és/vagy rosszabbak az életkörülmények, mint Németországban. Ettől csak kivételes esetekben lehet eltérni, akkor, ha nem lennének biztosítva az alapvető szükségletek az adott országban, azaz, ha például nem jutna elegendő élelmiszer a kitoloncolásra váró illető számára.

A bíróság arról is határozott, hogy az illegális bevándorlók által benyújtott menedékkérelmet visszautasíthatják a hatóságok, ha az illető egy másik uniós országban már kiegészítő védelemben részesül.

A dublini egyezmény értelmében, az illegális bevándorlóknak abban az országban kell beadniuk a menekültkérelmüket, ahol elsőként léptek az Európai Unió területére. Ebben az országban kell lefolytatniuk a menekültügyi eljárást. Ha az illegális bevándorló mégis tovább állna, és máshol is beadná a menekültkérelmét,  visszaküldhetik oda, ahol elsőként lépett az unió területére. Azonban mindennek hat hónapon belül meg kell valósulnia.

Itt egy konkrét eset, hogy kézzelfoghatóbb legyen a bírósági döntés: egy gambiai férfi Olaszországban lépett először az Európai Unió területére, és be is adta menekültkérelmét, azonban továbbállt, és Németországba ment. Végül ott is menekültkérelemért folyamodott. A németek vissza szerették volna toloncolni Olaszországba, azonban a férfi kifogásolta, hogy ott rosszabb körülmények között kellene élnie, ezért azt hangoztatta, hogy nem toloncolhatják ki. Azonban az Európai Bíróság kedden hozott döntésének értelmében ez már nem képezheti vita tárgyát, a férfinak mennie kell. De volt olyan palesztin migráns, aki Bulgáriába nem akart visszamenni, egy csecsen illegális bevándorló pedig nem volt hajlandó Lengyelországba visszatérni.

Németország tavaly több mint 8 ezer migránst toloncolt ki más uniós országokba. Azonban több tagország, köztük Magyarország, nem hajlandó visszafogadni migránsokat, hiszen nem szeretnék Merkel elhibázott bevándorláspolitikájának terheit magukra venni.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ