Cropped landscape
Külföld
Ítéletet hirdetnek Radovan Karadzic fellebbviteli ügyében
2019-03-2006:05
Ítéletet hirdet szerdán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök fellebbviteli ügyében az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT).

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) 2016 márciusában negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzicot, akit az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek talált, és kimondta, hogy Karadzic a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg. 
    
A magát ártatlannak valló 74 éves elítélt fellebbezett a döntés ellen. Ügyvédei Karadzic ítéletének enyhítését követelték, míg az ügyészség szerint abban a vádpontban is bűnös népirtásért, amely alól két évvel ezelőtt felmentették, és életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte. 
    
A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, de ő éveken át bujkált, csak 2008-ban fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött ellene eljárás. 
    
Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában máig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében egyértelműen háborús bűnösnek tartják, és remélik, hogy súlyosbítják a büntetését, míg a szerbek lakta területeken inkább hősként tekintenek rá, és az ítélet enyhítésére számítanak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ