Cropped landscape
Külföld
Továbbra is a migráció kérdése befolyásolja az Európai Unió politikáját
2019-03-1918:40
Továbbra is a migráció kérdése befolyásolja az Európai Unió politikáját és működését, a vita továbbra is a bevándorlás körül zajlik - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára kedden Brüsszelben.
Az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően az államtitkár magyar újságíróknak nyilatkozva azt hangoztatta, az Európai Bizottság hiába próbálja elhitetni azt, hogy a migrációs válságon megszűnt, akár nyilvánosan, akár burkoltan, a migráció témája minden uniós tárgyalás napirendjén ott van.
    
A bizottság egyik nyilvánosságra került bevándorláspárti dokumentumából is az látszik, hogy az unió továbbra sem megállítani, hanem kezelni szeretné a migrációt. Az, hogy a bizottság továbbra is abban érdekelt, hogy legális csatornákat teremtsen arra, hogy tömegek tudjanak Európába vándorolni - közölte.
    
"Magyarország nem tudja támogatni, hogy a közös uniós költségvetési keretből a bevándorlók integrációját támogassuk ahelyett, hogy az európai emberek érdekeit és biztonságát vegyük figyelembe" - fogalmazott.
    
Kiemelte továbbá, hogy az unió az agrártámogatások jelentős megvágásával, a szegényebb régióktól, végső soron az európai emberektől vennének el forrásokat. Magyarország véleménye szerint uniós közös költségvetésből kizárólag olyan célokat lehet finanszírozni, amelyekben közös megállapodás van. Továbbra is úgy gondolja, nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell azokba a térségbe vinni, amelyek a migráció kiinduló országainak minősülnek. Ide vonatkozó jelentősebb forrásokat csak a tagállamok határvédelemére és olyan mechanizmusra szabad fordítani, amely megállítja a migrációt - jelentette ki.
    
Nagy-Britannia uniós tagságának közelgő megszűnésével kapcsolatban elmondta, Magyarország legfőbb kormányzati célja teljesült: sikerült megvédeni az állampolgári jogokat úgy a rendezett, mint egy megállapodás nélküli Brexit esetére is.
    
Az Egyesült Királyságot illetően a magyar kormány minden olyan konstruktív javaslatot támogatni tud, amely egy későbbi rendezett megállapodással záruló kilépést tesz lehetővé. A jövőt illetően a közös érdek a szoros kereskedelmi és gazdasági együttműködés Nagy-Britanniával és Európa biztonságának garantálása - húzta alá.
    
Az unió belső piacának működésével kapcsolatban az államtitkár elmondta, Magyarország úgy gondolja, őszinte párbeszédre van szükség a belső piac működésével kapcsolatban, ugyanis több nyugat-európai tagállam olyan irányt támogat, amely saját gazdasági érvényesülésüket veszi csak figyelembe. Magyarország és a közép-európai térség ezt nem tudja támogatni, ugyanis a kohéziós politika által támogatott gazdasági és társadalmi felzárkózás olyan érték, amely az egész unió versenyképességét növeli - húzta alá.
    
Takács Szabolcs elmondta azt is, hogy a május végén esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Magyarország abban érdekelt, hogy az unió alapértékeit, biztonságát előtérbe helyező, bevándorlásellenes politikai erők kerüljenek többségbe.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ