Cover
Külföld
Szijjártó Péter megnyitotta a magyar kulturális évadot Izraelben
2019-03-1921:14
Megnyitotta a márciustól októberig tartó izraeli magyar kulturális évadot Szijjártó Péter külügyminiszter kedd este Tel-Avivban, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulóján.
A több helyszínen, számos városban megrendezendő kulturális programokban a magyar hagyományok és a kortárs művészetek egyaránt megjelennek, a mintegy ötven rendezvényen a jazztől a magyar gasztronómiáig, a néptánctól az operáig és az operettig a magyar kultúra színes palettáját mutatják be - mondta a miniszter a diplomáciai testület, valamint a helyi magyarok képviselői előtt az évad ünnepélyes megnyitóján.
    
Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a két ország között szoros baráti, és stratégiai szövetségesi kapcsolat van, s Magyarország büszke a területén élő zsidóság, Közép-Európa legnagyobb zsidó közösségének hagyományaira. A magyar kultúrában megjelenő kötődés ennek a kapcsolatnak a szimbóluma lesz Izraelben - tette hozzá.
    
A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy nem csak a két ország ápol partneri viszonyt, hanem Budapest és Tel-Aviv is, gazdag személyes kapcsolatok élnek a két nép tagjai között.
    
A rendezvénysorozatnak Tel-Aviv mellett Jeruzsálem, Haifa, Cfát és Herzlia is otthont ad. Magyarország büszke gazdag kultúrájára, legkiválóbb képviselőit vonultatja fel Izraelben: a Nemzeti Színház, a nemzeti opera, és operettszínház, valamint a Győri balett mellett fiatal, tehetséges művészek is bemutatkoznak a fotóművészettől a táncművészetig és a filmig, miközben nem feledkeznek meg Magyarország egyik fontos védjegyéről, a magyar gasztronómiáról sem.
    
Szijjártó Péter kiemelte, hogy Budapesten biztonságban élnek a zsidó közösség tagjai, noha nem kell őket fegyveresekkel védeni, s  Európa második legnagyobb zsinagógája is ebben a városban található.
    
A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a kultúra az emberek közötti kapcsolatok építésének a legjobb eszköze, ám hangsúlyozta a sport fontosságát is, megemlítve a nyáron Budapesten megrendezendő Makkabi játékokat.
    
A gazdasági kapcsolatok terén is jelentős előrelépés történt - mondta, emlékeztetve arra, hogy Jeruzsálemből érkezett, ahol délután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel együtt megnyitotta a magyar külgazdasági képviseletet.
    
Az ünnepélyes megnyitón Ádám György zongorista Liszt Ferenc klasszikus darabjaival teremtett különleges hangulatot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ