Cover
Külföld
Stier Gábor: Nazarbajev a háttérből irányít tovább
2019-03-1921:52
Egyfajta kettős hatalom alakul ki Nurszultan Nazarbajev lemondásával. A kazah elnök 1991 óta irányította a közép-ázsiai országot, 2010-ben pedig a Nemzet Vezetőjévé nyilvánították - mondta Stier Gábor az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A moszkvater.com főszerkesztője szerint Nazarbajev kora miatt tudatosan készült a keddi bejelentésre, de nem tűnik el, mert ott lesz az új vezető háta mögött. 
1991-ben Nurszultan Nazarbajev vezette át a függetlenségbe Kazahsztánt és azóta vezeti a közép-ázsiai országot most már lassan 30 éve. Nurszultan Nazarbajevet ötször választották újra - mondta Stier Gábor. 

Velkovics Vilmos azon kérdésére, ki ő a kazakoknak a moszkvater.com főszerkesztője azt mondta: ő a Nemzet Vezetője. 

A főszerkesztő nagyon felelősségteljes döntésnek nevezte Nurszultan Nazarbajev keddi lemondását. 
Ha valaki az ország érdekeit tartja fontosabbnak, akkor Kazahsztánnak és a térségnek az egyik legfontosabb kihívása minden szempontból a stabilitás. Amikor valaki csaknem 30 évig vezet egy országot, akkor nagyon könnyen megrendülhet a stabilitás egy átmenetben
- fogalmazott. 

Egy puha átmenet indul meg a lemondással, hiszen Nazarbajev élete végéig a Nemzetbiztonsági Tanács titkára, illetve a kormányzó párt vezetője marad - folytatta. 

Egyfajta kettős hatalomnak is lehet nevezni azt, ami kialakul. A leendő vezető háta mögött, mindig ott lesz Nazarbajev, de miután elmúlt 78, neki is elkellet gondolkodnia a hátrébb lépésen - emelte ki. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ