Cropped landscape
Külföld
Magyar állampolgárságú embercsempészt vettek őrizetbe a szlovén hatóságok
2019-03-1919:00
Hat pakisztáni és négy bangladesi migránst tartóztattak fel a szlovén hatóságok a Kopertől 25 kilométere lévő Kozina település közelében, egy magyar állampolgár gépkocsijában - közölte a koperi rendőrség kedden. 
A közel-keleti bevándorlók Horvátország irányából lépték át illegálisan a határt. A migránsok nemzetközi védelmet kértek Szlovéniában, a magyar állampolgárságú embercsempészt pedig őrizetbe vette a rendőrség és eljárást indítanak ellen. A szlovén törvények szerint akár nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. 
    
2016 márciusában a migránsok nyugat-balkáni vonulási útvonalán található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. 
    
Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező, 14 éven aluliak. 
    
A rendőrség adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta valamivel több mint félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek azonban csak töredéke kért menedékjogot az országban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ