Cropped landscape
Külföld
Elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó Líbia partjainál
2019-03-1914:49
Elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó kedden a líbiai Szabráta partjainál, tizenöt embert sikerült kimenteni a Földközi-tengerből, őket egy líbiai kórházba szállítottak. A halottak, illetve eltűntek száma egyelőre nem ismert - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A líbiai haditengerészet később 16 kimenekített emberről számolt be.
Ajjúb Kászim, a líbiai haditengerészet szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy legalább egy gyerek meghalt, 30 ember eltűnt. A fából készült csónak az után süllyedt el, hogy a szikláknak csapódott Szabráta partjai közelében - tette hozzá.

Kászim elmondása szerint helyi lakosok 16 embert - 13 afrikait és három dél-ázsiait - mentettek ki, továbbá egy gyermek holttestét hozták felszínre.

Az olasz sajtó líbiai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az elsüllyedt hajón mintegy 44 menedékkérő volt.
    
A líbiai partok előtt már csak kevés mentőhajó tevékenykedik. Olaszország európai uniós segítséggel támogatja a líbiai parti őrséget az Európa felé irányuló migrációs hullám feltartóztatásában. Az észak-afrikai állam hatósága a tengeren kimentett migránsokat visszaszállítja Líbiába.
    
A nap folyamán a Mediterranea nevű olasz civilszervezet hajója, a Mare Jonio 49 migránssal a fedélzetén, megérkezett az olasz Lampedusa szigetéhez, de egyelőre a tengeren várakozik, miután az olasz hatóságok nem engedélyezték a kikötést.
    
Matteo Salvini olasz belügyminiszter az éjszaka írta alá a nem kormányzati szervezetek tengeri mentési műveleteire vonatkozó újabb olasz hatósági szabályozást, amely a tengeren kimentett emberek Olaszországba szállításának leállítását célozza.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ