Cropped landscape
Külföld
Brüsszel pontról pontra az ENSZ migrációs paktumát valósítja meg
2019-03-1806:58
Egy tőről fakad az ENSZ migrációs paktuma és az EU-s bevándorláspolitika, s Brüsszel felhatalmazás nélkül próbálja becsempészni a csomagot az uniós jogba — jelentette ki a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Az Európai Bizottság jogi szolgálata által készített jelentés minden EU-tagállamnak kötelezővé tenné a migrációs csomag elfogadását; ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérdéseket tesz fel a Külügyek Tanácsának mai ülésén Brüsszelben.
Beigazolódott, hogy európai uniós szervek mindenféle felhatalmazás nélkül próbálják kerülő utakon becsempészni az ENSZ elvileg nem kötelező erejű migrációs paktumát az uniós jogba – jelentette ki a lapnak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az Európai Bizottság (EB) jogi szolgálata által készített, nyilvánosságra került jelentéssel kapcsolatban.
 
A gyakorlatilag titokban készült dokumentum – Brüsszel korábbi hivatalos álláspontjával ellentétben – minden EU-s tagállamra rákényszerítené a globális csomagot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brüsszeli Külügyek Tanácsa mai ülésén napirendre veteti a jelentés kérdését, és választ vár arra, hogy készülnek-e hasonló titkos dokumentumok
 
Szánthó Miklós a lopakodó jogalkotás tipikus esetének nevezte, hogy amikor politikai szinten nem sikerül megalkotni egy kötelező jellegű keretrendszert, akkor politikusok helyett jogászok értelmezik a szöveget beleértésekkel, analógiákkal, úgy, hogy azzal valójában jogot alkotnak. A jogász egy tőről fakadónak nevezte az ENSZ-dokumentumot és az uniós migrációs politikákat. 
 
Szavai szerint ezt mutatják az uniós bevándorláspolitikai deklarációk és a bírósági joggyakorlat is, valamint az, hogy az EB jogi szakszolgálata rögzíti: a paktum „jogi hatással bír, mivel határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát”. Ezt a „szakértők” még azzal is alátámasztják, hogy a migrációs csomag célkitűzései és az uniós humanitárius fejlesztéspolitikai célok azonosak – fogalmazott az igazgató. 
 
A valóság elkendőzésére szolgált az az érvelés, miszerint a migrációt pozitívumként beállító paktum nem lesz kötelező érvényű, hiszen az ENSZ és az EU-s döntéshozók bevándorláspárti része nem megállítaná a bevándorlást, hanem az illegálisból legális migrációt faragva azt pusztán kontroll alatt tartanák – fejtette ki a szakjogász. 
 
Szerinte erre utal az, hogy a bizottságnak az elmúlt időszakban napvilágot látott migrációs előterjesztései pontról pontra valósítják meg a globális csomagot, sőt a migránsvízumra vonatkozó javaslat hivatkozza is a dokumentumot. 
 
A folyamat abból a szempontból sem meglepő, hogy a globális alkotmányjog híveiként az emberi jogi fundamentalisták régóta alkalmazzák a lopakodó jogalkotást. Ugyanígy jártak el a genfi menekültügyi konvencióval is, hiszen abban csak arról van szó, hogy menedékjog az úgynevezett első biztonságos országban jár – mutatott rá. 
 
Azonban különféle NGO-k, „tudományos körök” folyamatos „szakértéseikkel” átértelmezték a szöveget úgy, hogy a menedékjogot ma már egyféle globális szociális ellátáshoz való jogként fogják fel sok helyen. 
 
Az ENSZ migrációs paktumának nem kötelező jellegéből is így akarnak a nyílt társadalom hívei kötelező jogi normát varázsolni, hogy ezzel is megkönnyítsék a globális migrációs folyamatokat, amelyek vágyaik szerint elvezetnek majd a multikulturális világfalu létrejöttéhez – értékelt Szánthó Miklós. 
 
A tavaly decemberben elfogadott migrációs csomag univerzális jogként értelmezi a bevándorlást, s nem tesz különbséget a legális és az illegális bevándorlási formák között, sőt kimondja, hogy meg kell könnyíteni az irreguláris státusú migránsok helyzetének legalizálását.

Magyar Nemzet 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ