Cropped landscape
Külföld
Szombaton tartják a szlovákiai elnökválasztás első fordulóját
2019-03-1612:43
Az előzetes felmérések szerint három jelöltnek van reális esélye arra, hogy bejusson a második fordulóba.
Szombat reggel 7 órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel kezdetét vette a szlovákiai elnökválasztás első fordulója. A szavazásra jogosultak este kilenc óráig adhatják le a voksaikat, a nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban várható.

A szlovák szabályozás szerint az új államfő első körben való megválasztásához a leadott és érvényes voksok több mint felének megszerzésére van szükség, egyéb esetben második körre kerül sor. A második körbe, amelyet március 30-ra tűztek ki - az két a jelölt jut, akik az első fordulóban a legjobb eredményt érték el. Az államfőválasztás második körében már egyszerű többség is elég a győzelemhez. Az eddigi közvetlen szlovák elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében új államfőt válasszanak, s a felmérések ezt most sem valószínűsítik - közölte az MTI.

A 2019-es államfőválasztáson eredetileg 15 jelölt indult, de mivel ketten később visszaléptek, a szombati voksoláson 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. A visszalépett jelöltek egyike Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák elnökválasztások történetének második magyar jelöltje. Menyhárt még februárban jelentette be, hogy visszalép az akkor legesélyesebbnek tartott jobboldali jelölt, Robert Mistrík vállalkozó javára. Alig egy héttel később azonban Mistrík is visszalépett, egy másik ellenzéki jelölt, a liberálisok által támogatott Zuzana Caputová polgárjogi aktivista javára. Andrej Kiska jelenlegi államfő, aki már korábban bejelentette, hogy nem indul az idei elnökválasztáson, ugyancsak a jogász végzettségű politikusnőt támogatja.

A közvélemény-kutatások szerint egyébként Caputovának van a legnagyobb esélye arra, hogy bekerüljön a második fordulóba, rajta kívül ez még a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) támogatásával induló, a brüsszeli Bizottságban jelenleg alelnöki pozíciót betöltő Maros Sefcovicnak, valamint a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Stefan Harabínnak sikerülhet.

Noha a felvidéki magyarokat képviselő Magyar Közösség Pártja közvetve Caputová javára lépett vissza, az MKP állásfoglalása szerint a szombati voksoláson nem támogatnak egyetlen egy jelöltet sem, a szimpatizánsaikat arra biztatják, hogy egy olyan politikusra adják le a szavazataikat, aki a jelenlegi kormánykoalícióval szembehelyezkedik, valamint barátságosan viszonyul a magyarokhoz. A három esélyes jelölt közül ez egyedül Caputovára igaz, aki az elmúlt hetekben magyar nyelvű plakátokkal és Facebook-bejegyzésekkel is kampányolt.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ