Cropped landscape
Külföld
Pedofília miatt börtönre ítéltek egy ausztrál bíborost
2019-03-1306:09
Pedofil bűncselekmények miatt hatévi börtönbüntetést szabtak ki szerdán George Pell ausztrál bíborosra, aki az eddigi legmagasabb beosztású egyházfi, akit ilyen bűncselekményért elítéltek.
A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az ítéletet azután csak február végén ismertették, miután feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot.
    
Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azt követően, hogy a város érsekének nevezték ki. Egy alkalommal orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a székesegyház sekrestyéjében. 
    
Victoria állam bíróságának ítélete alapján a most 77 éves egyházi vezetőt legkorábban 3 év és nyolc hónap múlva helyezhetik feltételesen szabadlábra. A bíboros tagadja a vádat, és júniusban fellebbezésre készül. Az nem világos, hogy az elmarasztaló ítélet vagy csak a büntetés mértékének felülvizsgálatát fogja-e kérni. 
    
Peter Kidd bíró a büntetés kihirdetésekor kiemelte, hogy a bíboros súlyosan visszaélt hatalmi helyzetével, és tettei miatt nem mutatott megbánást. Hozzátette ugyanakkor: figyelembe vette a vádlott idős korát és egészségi állapotát, illetve azt a körülményt, hogy "egyébként feddhetetlen életet élt", és nem áll fenn annak kockázata, hogy újra hasonló bűncselekményt követne el.
    
Az egyik áldozat a büntetés kihirdetése után úgy nyilatkozott: nehéz vigaszt találnia a bíróság döntésében, amellyel ugyan elismerték, hogy mi történt vele gyerekként, de nem tud megnyugvást találni, mivel a fellebbezési eljárás még hátravan.
    
A másik, 2014-ben herointúladagolásban elhunyt áldozat apja újságírók kérdésére válaszolva ugyancsak csalódottságának adott hangot az ítélettel kapcsolatban.
    
Pell bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt, és Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztású tisztviselőjének számít.
    
Az egyházi személyek által az elmúlt három évtizedben elkövetett szexuális visszaélések miatti botrányok foltot ejtettek a római katolikus egyház hitelességén szerte a világon. Az ausztrál bíró ugyanakkor hangsúlyozta, a börtönbüntetést a bíboros által elkövetett bűncselekmények miatt szabta ki, nem pedig a katolikus egyház bűnei miatt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ