Cropped landscape
Külföld
Marine Le Pen az algériaiak számára történő vízumkiadás felfüggesztését kéri a kormánytól
2019-03-1216:29
Arra kérte a francia kormányt kedden Marine Le Pen, hogy függesszék fel az algériai állampolgárok számára történő vízumkiadást, megelőzendő a mély belpolitikai válság sújtotta ország destabilizálódása esetén bekövetkező esetleges "bevándorlási hullámot".
"Ésszerű intézkedés felfüggeszteni a vízumkiadásokat" - mondta a BFMTV-RMC televízióban a Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) nevű szélsőjobboldali párt vezetője.
    
A politikus apja és az FN volt elnöke, Jean-Marie Le Pen ugyanezt a javaslatot tette közzé a Twitter mikroblog portálon.
    
"Algéria destabilizálódása holnap igen jelentős bevándorlási hullámot idézhet elő. Vannak ugyanis megállapodások Algéria és Franciaország között, amelyek rendkívül megkönnyítik az algériaiak beutazását" - fejtette ki Marine Le Pen.
   
"A múltban Algéria nagyon nehéz polgárháborús időket élt át, és minden jelentős tömegmozgásokat idézhet elő, amelyeket nem leszünk képesek kezelni" - tette hozzá Le Pen egy nappal azután, hogy Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök a tömegtüntetések hatása bejelentette, hogy nem indul ötödik elnöki mandátumáért és korlátlan időre elhalasztják az április 18-ra kitűzött elnökválasztást.
    
Az algériaiaknak kiadott vízumok száma 2018-ban jelentősen csökkent az előző évhez képest: mintegy 297 100 vízumot adtak ki a 2017. évi 413 976-hoz képest - közölte a belügyminisztérium.
    
Az algériaiak számára vízumkönnyítések vannak érvényben: francia állampolgárok házastársai, illetve rokonai számára például nem kell tartós tartózkodási vízumot kiváltani.
    
Marine Le Pen párhuzamot vont Algéria és Franciaország, illetve sok más ország között, ahol "szomjúhozzák a demokráciát". 
    
A politikus, aki 2017-ben az elnökválasztáson alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben, felszólította Buteflikát, hogy tájékoztasson pontosan a tervéről és a választási menetrendjéről. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ