Cropped landscape
Külföld
A lengyel kormánypárt tizenkét pontos programot mutatott be
2019-03-0915:09
Európai kiáltvány címmel a határok biztonságáról, az illegális bevándorlás megállításáról, valamint a család védelméről is szóló 12 pontos programot mutatott be a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szombaton a délkelet-lengyelországi Rzeszówban megtartott nagygyűlésén, amelyet a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokra való felkészülésnek szentelt. 
A Rzeszów közeli Jasionka konferenciaközpontjában megtartott regionális kongresszuson, amely az első volt a PiS EP-választást megelőző regionális tanácskozásainak sorában, mások mellett a párt országos vezetése, listavezető politikusai és regionális tisztségviselői, aktivistái vettek részt.
    
A programpontok számában az Európai Unió (EU) zászlaján ábrázolt csillagokra utaló dokumentum első pontja az unió alapértékeihez való visszatérés. További pontok többek között a lengyel gazdák érdekeinek védelméről, a Lengyelország számára kedvező uniós költségvetési keretről, az EU-ban árusított termékek egyenlő minőségéről, Európa energiabiztonságáról, a kettős mérce EU-n belüli alkalmazásának megakadályozásáról szólnak.
    
A kiáltvány ismertetése előtt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kiemelte: a visegrádi csoportnak köszönhetően sikerült megállítani az "őrült" uniós migrációs politikát. 

Megmutattuk, hogy kell alakítani az egész EU politikáját, miközben megőrizzük a lengyel identitást, védjük a lengyel érdekeket 
- jelentette ki, ezt a hozzáállást nevezte irányadónak a jövőre nézve is.
    
A PiS választási stábjának vezetője, Tomasz Poreba jelenlegi EP-képviselő, a kiáltvány egyes programpontjait ismertetve, leszögezte: fontos, hogy "Európa a konfliktusok helyszínén nyújtson segítséget, ellenezzük az illegális bevándorlást".
    
Poreba a szerinte az EU-ban jelenleg megnyilvánuló demokráciahiányról is beszélt, s felemlegette az EU-n belül alkalmazott kettős mérce példáit. Rámutatott: nem keltett uniós reakciót, amikor tavaly ősszel aktív politikust, a Bundestag egyik tagját, Stefan Harbarthot választották meg az alkotmánybíróság tagjává, miközben a lengyel igazságügyi reform folyamatosan brüsszeli bírálatoknak van kitéve a hatalmi ágak állítólagos összemosása miatt.
    
Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a kongresszust záró beszédében kijelentette: 

ami Franciaországnak és Németországnak szabad, az megengedett Lengyelországban is.
Mondandójában Kaczynski sok teret szentelt a családok támogatásának és a család védelmének. Úgy látta: a családok ma nagy fenyegetésnek, "szociotechnikai fogásoknak" vannak kitéve. "Ez a család elleni támadás, mégpedig a lehető legrosszabb módon folytatott támadás, mert lényegében a gyermekekre irányul" - jelentette ki.
    
Utalt arra, hogy az ellenzéki Polgári Platform jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester nemrég meghirdetett egy LMBT-charta nevű, széleskörű társadalmi visszhangot kiváltó programot. Kaczynski szavai szerint ez magában foglalja többek között "a gyermekek elhamarkodott szexualizációját" a főváros által irányított óvodákban és iskolákban.
    
A család hagyományos felfogását rögzítő lengyel alkotmányra utalva, Kaczynski hangsúlyozta: 

a PiS támogatja a házasságot, a családokat, és az EP-választási kampány során is védeni fogja a szülők azon jogát, hogy maguk nevelhessék gyermekeiket.
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ