Cropped landscape
Külföld
Manfred Weber: Orbán dönti el, melyik pártcsalád tagja legyen a Fidesz
2019-03-0814:37
Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen - mondta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pénteken Varsóban. Manfred Weber az EPP vezetőségének tanácskozásán vett részt.
Ez az ő döntése. Senkit sem kényszerítünk maradásra. A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul, és mindenki maradhat, aki osztja ezeket az elveket (...), aki pedig nem, az távozhat, vagy ki kell őt zárni - közölte a politikus egy újságíró kérdésére válaszolva, aki Weber véleményét kérdezte Orbán Viktor péntek rádióinterjújáról.
    
A magyar miniszterelnök vasárnap Lengyelországba, a NATO-csatlakozásról tartandó megemlékezésre utazik. Ezzel kapcsolatban azt mondta: 
ha úgy alakul, hogy nekünk valami új dolgot kell indítanunk Európában, és lehet, hogy ennek a vitának ez lesz a vége, hogy a helyünk végül is nem a néppártban van, hanem azon kívül - bár én inkább a néppárt átalakítását, megreformálását szeretném elérni, például, hogy helye legyen benne a bevándorlásellenes erőknek is, mint amilyen mi vagyunk -, (...) akkor nyilván az első hely, ahol tárgyalni fogunk, az Lengyelország.
Kilenc országból tizenkét EPP-tagpárt kezdeményezte eddig hivatalosan a Fidesz kizárását, amelyről az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak. Manfred Weber a héten azt közölte, hogy a Fidesz kizárását három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni: amennyiben a magyar kormány azonnal és véglegesen leállítja a Brüsszel elleni kampányát, Orbán Viktor bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól, valamint biztosítják a Közép-európai Egyetem (CEU) amerikai diplomát adó képzéseinek megmaradását Budapesten.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ