Külföld
Halálra ítélhetik az Irakban bíróság elé állított külföldi dzsihadistákat
2019-03-0806:03
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet Irakban bíróság elé állított külföldi tagjaira halálos ítéletet szabhatnak ki - mondta Barhám Száleh iraki elnöknek a The National című abu-dzabi újságnak adott interjújából. Ez az első hivatalos megerősítés arról, hogy akár külföldi dzsihadistákat is kivégezhetnek Irakban.
Az elnök hangsúlyozta az interjúban, hogy a halálos ítélet lehetősége azokat érinti, akiket az iraki törvények alapján bűnösnek találnak. 
    
Vannak bizonyos terrorista cselekmények iraki területen vagy iraki állampolgárok ellen, amelyekben a szóban forgó külföldi dzsihadisták egy része részt vehetett - mondta, hozzátéve: "ezeknél az eseteknél pedig az iraki törvények fognak elsőbbséget élvezni".
    
Száleh a múlt héten Párizsban jelentette be, hogy Irakban állítják bíróság elé az Iszlám Állam 13 francia tagját, akiket az Egyesült Államok támogatásávaé bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet adott át Iraknak. "Azzal vádolják őket, hogy irakiak és iraki létesítmények ellen követtek el bűncselekményeket. Az iraki törvények szerint ítéljük el őket, ezt a nemzetközi jog is elismeri" - hangsúlyozta. Cáfolta, hogy a dzsihadisták befogadásáról lenne szó.
    
Az SDF mindeddig az IÁ több mint 280 tagját adta át Iraknak, és egy megegyezés alapján várhatóan további több mint 200-at szolgáltatnak át. Iraki katonai források szerint a dzsihadisták között legalább 20 külföldi van.
    
Az elnök azt is mondta a The Nationalnek adott interjúban, hogy országa nem kíván a Szíriából küldött összes dzsihadistával foglalkozni. Túl nagy kérés volna az, hogy a világ terhét Irak vegye a vállára - fogalmazott.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ