Cover
Külföld
Esélylatolgatás a Fidesz esetleges néppárti kizárásáról
2019-03-0812:24
A Fidesz kizárásának kérdése európai szempontból is kiemelt téma Brüsszelben. Nagy kérdés, hogy a Néppárthoz tartozó 56 párt közül hányan szavaznak a kizárásra, illetve a bennmaradásra. Eddig 9 tagállam 12 pártja kezdeményezte a Fidesz elleni eljárást. Döntő azonban az lehet, hogy milyen álláspontot képviselnek majd a nagy pártok, mint például a németek. Az esélylatolgatásról Zöldhegyi Katalin brüsszeli tudósító küldött összefoglalót. 
Az Európai Parlament legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz 56 párt tartozik. Az 56 pártba tartozó képviselők 262 szavazatot adhatnak le. Eddig 9 országból 12 párt küldöttei kérték írásban Joseph Daultól, a Néppárt elnökétől a Fidesz kizárását. Ez 47 szavazatot jelent a 262-ből. A Politico számítása szerint a nyíltan Orbán Viktor mellett kiállók 20 szavazatot jelentenek. A Fidesz távozását 12 kisebb párt követeli. Kérdés, hogy milyen álláspontot alakítanak ki a nagy befolyásos pártok, mint például a németek.

Weber: Orbán dönti el, melyik pártcsalád tagja legyen a Fidesz
 
Orbán Viktor dönti el, hogy a Fidesz melyik pártcsalád tagja legyen - mondta az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pénteken Varsóban. Manfred Weber az EPP vezetőségének tanácskozásán vett részt. 
 
Ez az ő döntése. Senkit sem kényszerítünk maradásra. A Fidesz maradhat, de az EPP közös elveken és értékeken alapul - közölte a politikus.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ