Cropped landscape
Külföld
Az európai Zöldek összefognának a néppárttal, de gondjuk akadt Orbánnal
2019-03-0813:32
A néppárt annak érdekében, hogy továbbra is megőrizhesse vezető erejét, összefogna a bevándorláspárti Zöldekkel. A közeledést, mint kiderült, a Zöldek is szívesen fogadják, viszont Orbán Viktor nemzeti, családvédelmi, bevándorlásellenes politikájával gondjuk van.
Az Európai Zöld Párt hivatalosan is elindította európai parlamenti választási kampányát. Tizenkét pontban foglalták össze programjukat, amelyben a klímaváltozás elleni harcra, a fenntartható gazdaságra és korrupció visszaszorítására helyezték a hangsúlyt – írja a Politico.

A kampányindító eseményen közölték, szívesen részt vennének egy Néppárt által vezetett Európa-párti koalícióban, de ennek van egy feltétele. Mégpedig az, hogy a néppárt hajtson végre alapvető változtatásokat a párton belül, és a konzervatívok húzódjanak sokkal inkább középre, mivel szerintük a néppárt nem elég megengedő például a bevándorlás kérdését illetően. Megjegyezték azt is: a pártszövetség eddig túl finoman bánt Orbán Viktorral.

Habár a néppárt lehet az európai parlamenti választások győztese, a pártszövetség valószínűleg töredezettebb lesz, mint eddig volt. Azaz a néppártnak a korábbiaknál még több partnerre lesz szüksége ahhoz, hogy elképzeléseit megvalósíthassa.

Mi folyik valójában?

A Századvég csütörtökön 10 pontban foglalta össze, hogy miről szól a néppárti ultimátum, mely szerint a Fidesznek három feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy ne zárják ki őket a pártból: 

  • fejezzék be a Brüsszel elleni kampányt, 
  • kérjenek bocsánatot, 
  • a Soros-egyetem maradjon Budapesten. 
Az utolsó követelésükkel elárulták, hogy kinek a kezében vannak. Erre csak ráerősítettek azzal, hogy összefognának a bevándorláspárti baloldali, liberális és zöldpártokkal, hogy megőrizhessék domináns pozíciójukat. Ehhez viszont útban van a Fidesz. A Néppárt tisztában van azzal, hogy ha nem eszközöl változtatásokat a májusi európai parlamenti választások után, akkor meg fog gyengülni, szóval szükségük van a Zöldekre. Ahogy a Századvég is írja, ha a néppárti mesterterv megvalósul, akkor az Európai Parlamentben két nagy erőcsoport áll majd egymással szemben: a bevándorláspárti establishment erők, a régi elit, benne a Néppárttal és a migrációt megállítani akaró, Európa keresztény kultúrája mellett elkötelezett és az európai polgárok mellett álló nemzeti erők.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ