Cropped landscape
Külföld
Salvini újabb ígéretét betartva garantálta az olasz családok biztonságát
2019-03-0719:09
Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini és általa vezetett Liga megígérte a választási kampányban, hogy minden olasznak joga lesz megvédenie magát az otthonukba behatoló bűnözőkkel szemben. A politikus betartotta a szavát - írja a 888.
Szerdán az olasz alsóház szavazott az új törvényről, amely biztonságot ígér az olasz családoknak.

A törvény szerint "az önvédelem mindig legitim" egy ember otthonában. A törvény szövege arra utal, hogy ha valakihez betörnek, vagy idegen hatol be az otthonába, akkor joga van megvédeni magát. Ez egyértelműnek tűnik, ám korábban nem ez volt a helyzet: ha valakinek betörtek az otthonába és a támadónak baja esett, akkor a jogosan önvédelmet alkalmazó felet is felelősségre vonta a hatóság.

A törvény hasonlóságot mutat az amerikai önvédelmi törvényekkel, amelyek szerint, ha valaki ellen támadólag lépnek fel a saját tulajdonában álló területen, akkor akár fegyvert is használhat a saját védelmében. Németországban is legális az önvédelem, az ottani törvények szerint "aki a saját védelmében lép fel, az nem követ el törvényszegést". Az ilyen ügyekben egyébként a bíróság mindig egyénileg, a körülményekre való tekintettel mérlegel.

A törvény megszavazása komoly siker Matteo Salvini számára, aki már régóta kampányolt az önvédelmi szabályok módosításáért. 
A jogszabály elfogadása ugyanakkor az egész jobboldal érdeme is, ugyanis a Berlusconi nevével fémjelzett Forza Italia, az Olasz Testvériség, valamint Liga képviselőivel fogadtatták el a javaslatot. A baloldali pártok és az Öt Csillag Mozgalom kormányzópárt a javaslat ellen szavazott. Egy koalíciós megállapodás szerint egyébként Lugi Di Maio, az Öt Csillag vezetője megszavazta a javaslatot, annak ellenére, hogy pártja nem. Di Maio amiatt élt fenntartással, hogy attól tart: a jogszabály nyomán elterjed a fegyverviselés és a fegyverhasználat.

A végső szavazás március 26-án lesz az olasz parlament felsőházában, a Szenátusban. Az összesen 320 képviselő közül 161 támogatása kell, hogy elfogadásra kerüljön a törvény. A jobboldali és jobbközép pártoknak (Liga, Forza Italia, Olasz Testvérek, Mi Olaszországgal) összesen 137 képviselője van, míg az Öt Csillag Mozgalomnak 112 képviselője van. Így a törvény elfogadásához szükség van néhány képviselőre az Öt Csillagból. A törvény valószínűleg a háttérmegállapodások miatt elfogadásra kerül.

A héten Matteo Salvini már betartotta egy korábbi ígéretét: Salvini korábban ígéretet tett arra, hogy felszámolja az illegális bevándorlók által létrehozott telepeket Olaszországban, egy olyat fel is számolta a hatóságok szerdán, amelyben korábban több migráns is meghalt.

888.hu

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ