Cover
Külföld
Potápi Árpád János: A kárpátaljai magyarság számíthat az anyaországra
2019-03-0709:03
Az elmúlt években számos olyan programot indított a magyar kormány, amelynek következtében a kárpátaljai magyarság érzi, hogy számíthat az anyaországra - mondta Potápi Árpád János az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában annak kapcsán, hogy szerdán három ungvári járási településen - Csapon, Tégláson és Ketergényben - adott át a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított óvodákat. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hozzátette: egyre nagyobb az igény magyar oktatási intézményekre Kárpát-medence-szerte, nem csak a magyar családok körében. 
Harmadik ütemben zajlik a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, amely magában foglalja a bölcsődefejlesztéseket is. Kárpát-medence-szerte mintegy 150 új óvoda épül és 460-nál is több újul meg. Kárpátalján körülbelül 50 új óvodát hoznak létre, és 100 körül van a felújítottak száma. 

Egyre inkább azt lehet látni, hogy a Kárpát-medencében élő magyar szülők élnek a lehetőségekkel és magyar oktatási intézményekbe viszik a gyermekeiket – válaszolt az államtitkár Tóth Kriszta kérdésére. Hozzátette: az óvodafejlesztési program célja, hogy 60 ezerre emelkedjen a magyar óvodába járók száma a jelenlegi 48 ezerről. 

Tapasztalata szerint nem csak magyar gyerekeket iratnak be a magyar óvodákba. Szerinte ez egy jó dolog mert, ha egy gyerek megismeri a nyelvünket és a kultúránkat, akkor egy életen át szimpatizálni fog a magyarsággal. Sőt van egy visszatanulási folyamat is, több ezer ukrán felnőtt és gyermek tanul magyarul - tette hozzá. 

Szerdán Ungváron ünnepélyesen átadták a TV21 Ungvár televízió magyar kormányzati támogatással újjáépített székházát, amely szimbolikus helyszínen, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tavaly felrobbantott központi épületében létesült. Ennek kapcsán Potápi Árpád János elmondta: a KMKSZ székháza ellen tavaly februárban elkövetett két merényletet követően sem futamodott meg a magyarság, sőt új célokat tűzött ki. Az események után a magyar kormány azonnali gyors segítséget ajánlott fel, majd ezt követően jelentős összeggel támogatta az ukrán csatorna elindulását. Napi 12 órában sugároznak műsort, a felét magyarul – mondta az államtitkár. 

Március 25-ig lehet jelentkezni a Miniszterelnökség pályázataira. A diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjaira összesen több mint 200 jelentkezőre számítanak – mondta Potápi Árpád János. Május 6-ig mindenki meg tudja, nyert-e.  

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ